FinansWatch

Tilsyn fejlede i Roskilde Bank-sag

Advokatundersøgelse rejser kritik af ansatte i Finanstilsynet for deres rolle i sag om Roskilde Bank.

Den længe ventede uvildige advokatundersøgelse af Finanstilsynets og Økonomi- og Erhvervsministeriets rolle i forløbet op til Roskilde Banks krak i 2008 blev offentliggjort sent fredag eftermiddag.

Mens Økonomi- og Erhvervsministeriet slipper helt uden om kritik, er Finanstilsynets rolle ikke pletfri.

Advokatundersøgelsen konkluderer, at ”tilsynet på visse punkter har begået fejl eller forsømmelser”, og det vurderes, at der er grundlag for at overveje et tjenstligt ansvar overfor tre embedsmænd i Finanstilsynet.

Bank-ledelse har ansvar for krak

Trods kritikken er den helt overordnede konklusion i advokatundersøgelsen, at Finanstilsynet i alt overvejende grad har fulgt reglerne.

"Den uvildige advokatundersøgelse viser, at Finanstilsynet generelt og som absolut hovedregel i sit tilsyn med Roskilde Bank har administreret i overensstemmelse med reglerne. Dog er der på visse punkter begået fejl eller forsømmelser i Finanstilsynet, og Der vil nu blive foretaget partshøring af disse. Herefter vil jeg sammen med kammeradvokaten tage stilling til, hvad der videre skal ske," udtaler økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen i en kommentar til rapporten.

"De fejl og forsømmelser, som rapporten påpeger, kan dog ikke begrunde Roskilde Banks kollaps. Det ansvar må fortsat tilskrives Roskilde Banks ledelse," mener Brian Mikkelsen.

Ikke blevet hørt

I Finanstilsynet gør direktør Ulrik Nødgaard opmærksom på, at hverken tilsynet eller de kritiserede embedsmænd har været hørt i forbindelse med udarbejdelse af undersøgelsen.

”Det er vigtigt, at de implicerede embedsmænd nu får mulighed for at kommentere på undersøgelsens konklusioner, henset til, at undersøgelsen alene er baseret på skriftlige kilder. Hverken Finanstilsynet eller de implicerede medarbejdere er blevet hørt, før advokaten har draget sine konklusioner,” lyder det fra Ulrik Nødgaard.

”Vi vil, i den høring, der nu vil finde sted, bidrage med vores vurdering af de forhold, som advokaten i sin undersøgelse fremhæver som fejl og forsømmelser. Og derefter vil vi afvente Ministerens beslutning om det videre forløb,” siger Ulrik Nødgaard.

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs