FinansWatch

Kunderne holder fast i småbanker

Første bølge af årsregnskaber viser, at kunderne trodsforudsigelser om det modsatte, holder fast i de små pengeinstitutter, der som de eneste har stigende indlån. Læs opgørelse fra Bankinfo her.

Foreløbigt viser bankernes rapportering fra 2010, at der har været fald i det samlede bankindlån i 2010 – og bankernes samlede udlån er kun er steget marginalt i løbet af 2010.

Bemærkelsesværdigt ser det ud til, at kunderne på trods af mange forudsigelser herom ikke har trukket pengene ud af de mindre institutter. Indlånsnedgangen har tværtimod været størst hos de helt store banker (gruppe 1) – og lidt mindre blandt mellemstore banker i gruppe 2. De mindre lokale pengeinstitutter i gruppe 3 har imidlertid haft en fremgang på 1 %.

Denne generelle tendens dækker dog over, at nogle institutter har oplevet meget store bevægelser i indlånene – med FIH, Nykredit og Kreditbanken som nogle af dem, der har haft størst nedgang, og Salling Bank, Frøs Herreds Sparekasse og Sparekassen Hvetbo blandt dem med den største procentvise fremgang i indlånet.

Minimal udlånsstigning hos de store

Når det gælder bankudlån er status quo tendensen udpræget. De helt store pengeinstitutter har haft en lille stigning i de samlede udlån (0,9 %), mens de mellemstore regionalbanker og de mindre lokale pengeinstitutter som grupper nærmest har uændrede udlån.

Også her dækker det generelle status quo over betydelige bevægelser hos nogle af pengeinstitutterne. FIH, Kreditbanken og Sparekassen Fåborg er mellem de banker, som har reduceret udlånet mest – mens Vordingborg Bank, Nordea Danmark og Salling Bank er nogle af de institutter, der har haft den største udlånsvækst.

De mindste mest robuste

Balance mellem indlån og udlån gør alt andet lige det enkelte pengeinstitut mere robust – og mindre afhængigt af at kunne fremskaffe likviditet ved at optage lån hos andre banker og institutionelle långivere i ind- og udland. Denne robusthed er størst blandt gruppe 3-instutterne, altså de mindre lokale pengeinstitutter.

Gennemsnittet for institutterne i gruppe3 er ved udgangen af 2010 et forhold mellem udlån og indlån på 1, hvilket vil sige, at disse institutter har lige store udlån og indlån. Det samme glæder – næsten – for gruppe 2-institutterne, regionalbankerne, som har et forhold mellem udlån og indlån på 1,2.

De største pengeinstitutter derimod har ved udgangen af 2010 i gennemsnit lånt 2,4 krone ud for hver indlånskrone. Der er dog stor variation blandt disse institutter indbyrdes, og fx Nykredit og Sydbank har balance mellem indlån og udlån.

DATA:

I Bankinfos foreløbige opgørelse indgår Danske Bank i Danmark fra gruppe 1 FIH, Nordea Bank Danmark, Nykredit Bank og Sydbank, fra gruppe 2 Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord Bank, Vestjysk Bank og fra gruppe 3 Frøs Herreds Sparekasse, Sparekassen Faaborg, GrønlandsBANKEN, Sparekassen Hvetbo, Kreditbanken, Lån & Spar Bank, Nordjyske Bank, Nørresundby Bank, Salling Bank, Skjern Bank, Svendborg Sparekasse, Totalbanken, Vordingborg Bank og Østjydsk Bank.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs