FinansWatch

Vrede i lokalbanker over dansk enegang

Danmark i front med at teste banksektoren i forhold til resten af EU. Det skaber utilfredshed i Lokale Pengeinstitutter.

Direktør i brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter Jan Kondrup raser over danske politikeres beslutning om, at Danmark - lang tid før resten af EU - forsøger at normalisere bankmarkedet med risiko for, at indlånerne taber penge, og at tilliden til den danske banksektor smuldrer.

I hele EU arbejder man på at få nedbragt enorme statsgarantier til banksektoren, og indlånsgarantien på 750.000 kr. er netop dikteret af Bruxelles.

"Hvorfor skal Danmark altid være sådan et land, der skal være 20 skridt foran alle andre. Når vi nu kan se på den krise, der er i Portugal, Grækenland og Irland, og der kører det videre. Og i USA lukker tre banker om ugen, men alle indskydere bliver sikret," raser Jan Kondrup.

"Grotesk"

"Det er da grotesk. Hvorfor skal vi i det her lille land med fem mio. indbyggere skille os ud. Hvorfor kan vi ikke vente på, hvad man gør i Europa, og følge det i stedet for at gætte os til ting. Det kan jo være, at det ikke bliver realiseret i EU, at det møder modstand," siger Jan Kondrup.

Det er egentlig ikke, fordi Jan Kondrup på sine 90 medlemmers vegne går ind for statslige ordninger, men omvendt er det ikke smart, at kunder taber penge. De fleste vil gerne kunne sove roligt om natten uden at bekymre sig om, hvorvidt pengene er på kontoen i morgen. Inden bankpakkerne kom i omløb i efteråret 2008, var det da også skik og brug i banksektoren, at bankerne selv sørgede for ro. Således så man Sydbank redde BankTrelleborg over en weekend inden finanskrisen brød ud.

Tilliden svækkes

"Vi har hele tiden haft den holdning, at vi ikke skulle have flere bankpakker, men det er fejlslagent, at vi allerede nu skolder indskyderne. Man burde have puttet Amagerbanken ind under bankpakke I med tilbagevirkende kraft med alle de fejlvurderinger, der har været undervejs," siger han.

Jan Kondrup er bekymret for de internationale markeders reaktion.

"Det er ikke kun et spørgsmål om pris, men også om tilgængelighed. Nu kan udlandet se, at vi håndterer sådan noget på linje med Island. Så begynder man at tænke, om man skal yde kreditter til sådan en økonomi. For mig at se er det et kæmpe selvmål," konstaterer Jan Kondrup.

Bekymret Straarup

Danske banks ordførende direktør, Peter Straarup, udtrykte tidligere på ugen bekymring over, at indlånerne nu taber penge som de første og eneste i Europa foruden Island. Og direktør Lasse Nyby i Spar Nord har givet udtryk for, at nu er det blevet sværere at finansiere sig.

"Det er umiddelbart blevet lidt sværere i 2011. For man skal lige sunde sig over, at Danmark er et af de eneste lande i EU, hvor indskydere har tabt penge," sagde han.

Med bankpakke I's bortfald den 1. oktober 2010 risikerer almindelige kunder i banken - særligt virksomheder og kommuner - med indestående over 750.000 at tabe alle deres penge over night, hvis banken går ned. Internationale og andre banker, der låner bankerne penge, er heller ikke garanteret længere.

Under det nye regime skal små og større virksomheder selv finde sunde banker.

"Man skal selvfølgelig være kritisk over for sin bank. Man må se på regnskabstallene, om man har tillid til ledelsen, men der er ikke nogle banker, der er sikre. Politikerne har lavet en bankpakke III for alle banker, og så er det op til kunderne at vurdere, hvor de føler sig sikre. Så må man selv vurdere tallene, men man skal så næsten være analytiker."

Brancheforening - Lokale Pengeinstitutter

  • Lokale Pengeinstitutter er en forening for godt 90 lokale banker, sparekasser og andelskasser i Danmark, Færøerne og Grønland.
  • Medlemskredsen omfatter stort set alle danske pengeinstitutter med lokal forankring. De fleste af foreningens medlemmer er desuden medlemmer af Finansrådet.
  • Set under ét tilbyder medlemskredsen betjening i ca. 700 filialer og beskæftiger ca. 10.000 medarbejdere. På det danske privatkundemarked er Lokale Pengeinstitutters markedsandel i dag ca. 25 pct.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs