"Vi betaler for en fest, vi ikke var med til"
En stor indlånsmasse betyder, at Salling Bank i forhold til sin størrelse bliver ramt hårdt af kollapset på Amager.
Amagerbankens dristige udlån til tvivlsomme ejendomsprojekter betyder, at Salling Bank efter alt at dømme må sende 4,3 mio. kr. af sted via Indskydergarantifonden. Og det sætter sit præg på 2011 i den lille bank, der, når regningen på Amager er betalt, forventer et overskud før skat på 6-10 mio. kr. i år. En bitter pille at sluge i en bank, der har gjort det til sit varemærke at have større indlån end udlån.
Dårlig ledelse
”Vi er selvfølgelig glad for, at der er en indskydergarantiordning, for det har alle pengeinstitutter glæde af. Men når vi skal sende en tredjedel af vores estimerede resultat for næste år afsted up front, så er det ligesom at betale til en fest, som man ikke har deltaget i, og det er da utrolig irriterende,” siger bankdirektør Peter Vinther Christensen i et interview med FinansWatch. Han beklager sig ikke over systemet og er heller ikke enig i kritikken af Finanstilsynet. Ansvaret skal kun placeres et sted.
”Det er dårlig ledelse, der har skylden. Så enkelt er det. De andre er tilsynsfolk, der skal sørge for, at reglerne bliver overholdt, men det er ikke Finanstilsynet, der skal drive pengeinstitutterne rundt omkring, og det håber jeg heller aldrig, at det bliver. Der er kun ledelsen at skyde på. Det er dem der har lånt pengene ud, det er dem der har lagt strategien,” siger Peter Vinther Christensen.
Kunne ikke drive det sådan
Fra sin direktørstol i Skive kunne han som mange andre se, hvordan banker Amagerbanken, Roskilde Bank og EBH tordnede derudaf i de glade år.
”Der var jo en professionel drøftelse af, om det nu kunne gå, hvor vi ud fra en købmandsbetragtning valgte at sige, at vi ikke kan drive virksomhed på den måde. Og det er ikke for at spille bagklog, men vi har gennem alle år holdt fast i, at vi ikke kunne drive bank på den måde,” siger Peter Vinther Christensen.
Intet nyt
”Der er intet nyt i denne krise i forhold til den der var midt i halvfemserne. Forskellen er bare, at der er nogen af os, der kan huske, hvordan det var dengang. Det var også ejendomsmarkedet, der eksploderede, og det der næsten er ubæreligt er, at en del af navnene endda også er sammenfaldende,” siger han til FinansWatch.
Salling Bank har netop offentliggjort et solidt regnskab for 2010, hvor indlånet er steget med 15 pct. til knap 2 mia. kr. og indlånsoverskuddet er vokset til knap 300 mio. kr. På bundlinjen står der 9,1 mio. kr. før skat.
Konservativt image
”For få år tilbage kunne man lave en god forretning ved at geare det ene eller andet, men vi har tømret vores forretning til et princip om, at vi skal have større indlån end udlån,” siger Peter Vinther Christensen til FinansWatch og tilføjer, at den strategi er blevet kendt i nærområdet.
”Da Lehmann gik ned i 2008 oplevede vi en massiv kundefremgang af samme grund,” sig han og tilføjer:
”Vi driver bank på den gode gamle måde. Og det er også vores berettigelse fremover. Vi er selvfølgelig afhængige af samfundet omkring os, men vi er meget opmærksomme på, at vi ikke lægger alle æg i en kurv. Vi har en ligelig fordeling mellem private og erhverv, og vi har ikke mere end 10 pct. indenfor et enkelt erhverv. Vi skal ikke leve og dø med konjunkturerne.”
Konsolidering
Tæller man hovedkontoret i Skive med har Salling Bank fem afdelinger i Skive, Salling, Fjends og Viborg. Og sådan vil det også være i de kommende år, forudser Peter Vinther Christensen. Han forventer ikke, at Salling Bank vil indgå aktivt i en kommende konsolidering i branchen.
”Det er ikke i pipelinen. Men der kan jo komme nogen, som er villig til at betale en meget stor pris, og så skal vi jo som børsnoteret selskab forholde os til det,” siger Peter Vinther Christensen.