FinansWatch

Stenulm: Vores strategi har slået fejl

Det er en fejlslagen vækststrategi, der tvinger Aarhus Lokalbank til at overdrage 40-60 pct. af ejerskabet til staten og bede andre investorer om at konvertere gæld til aktiekapital, erkender direktør Carsten Stenulm i et interview med FinansWatch.

Staten kommer afhængig af konverteringskursen efter alt at dømme til at sidde på 40-60 pct. af ejerskabet, når Aarhus Lokalbank konverterer 80 pct. af den statslige hybridkapital – svarende til 147 mio. kr. – til aktiekapital.

Det vurderer konstitueret direktør Carsten Stenulm over for FinansWatch, efter den kriseramte bank har meddelt markedet, at man på grund af nye nedskrivninger ikke kan opfylde sit solvensbehov.

Fejlslagen strategi

Han lægger ikke skjul på, at det er en fejlslagen strategi, der har ført til den nuværende situation.

”Det er udløst af en fejlslagen gennemført vækststrategi med dårlige resultater. Det ligger helt fast, at den vækststrategi, der har været i 2006-2009, hvor man har firdoblet sit udlån fra 1 til 4 mia., og hvor man har opnået en overeksponering i ejendomssektoren, har vist sig at være en fejlslagen strategi,” siger Carsten Stenulm.

Aarhus Lokalbank fyrede 25. november sidste år direktør Per Hermansen, men strategien er også bestyrelsens ansvar. En bestyrelse, hvor formand og storaktionær Rasmus Juhl Rasmussen sidder for bordenden.

”Det er klart, at det er helt evident, at bestyrelsen også har været en del af den strategi,” siger Carsten Stenulm til FinansWatch.

Ramt af lille egenkapital

Selv om Aarhus Lokalbank med retten til at konvertere statens hybridkapital til egenkapital forbedrer sin solvens, er det ikke nok på sigt. Kapitalgrundlaget skal styrkes yderligere ved at konvertere anden gæld til egenkapital.

”Vores samlede kapitalapparat er stort nok i sig selv til at dække bankens kapitalbehov, vores problem er, at det er forkert fordelt. Vores egenkapital er for lille, og der er begrænsninger på, hvor meget man må indregne af hybrid kapital og ansvarlig kapital i forhold til egenkapital. Derfor bliver vi ramt af, at vi har for lidt egenkapital,” siger Carsten Stenulm.

Bankens solvensbehov er ultimo 2010 opgjort til 10,6 pct. Med konverteringen af statens hybridkapital vokser bankens solvens fra 6,6 til 13,4 pct. Men i takt med, at andre lån udløber, vil solvensen igen falde og bringe bankens kapitalstruktur under pres. Det er på den baggrund, at banken nu skal overbevise andre investorer om, at de skal konvertere gæld til aktier.

En samlet plan

”Ved at tage fat på den anden del af kapitalplanen vil vi sikre os, at solvensen ikke falder de kommende år. Det er den samlede plan. Det er den medicin, der skal til for at banken en gang for alle får konverteret sin kapitalstruktur til en ordentlig kapitalstruktur. Vi har længe lidt under en lav egenkapital,” siger Carsten Stenulm til FinansWatch.

”Den ansvarlige kapital, der skal konverteres op i egenkapital er et lån, som banken selv har udstedt i 2008. Det ligger ude hos nogle investorer, som vi nu vil indlede en dialog med,” siger Carsten Stenulm.

Han ved endnu ikke, hvordan staten har tænkt sig at håndtere sin nye ejerandel i den omblæste bank.

”Det kan jeg ikke vide endnu, men det vil være naturligt, at en storaktionær i størrelsen 40-60 pct. også ønsker en bestyrelsesrepræsentation. Men det ved jeg ikke,” siger Carsten Stenlum, der dog ikke vurderer, at det vil få konsekvenser for den nuværende strategi.

Dialog med investorer

”På den korte og mellemlange bane tror jeg ikke, at det betyder noget. Men det er klart, at på den lange bane ønsker staten ikke at være aktionær i banken. Det gør jeg mig ingen forestilling om. Så der ville skulle findes en anden ejer til de aktier,” siger Carsten Stenulm.

Hvordan stor vurderer du risikoen er for en decideret afvikling?

”Den vurderer jeg om værende ikke sandsynlig med denne kapitalplan.”

Men hvad hvis investorerne takker nej?

”Det kan jeg ikke forestille mig, at de gør. Nu har vi den første del af kapitalplanen ,og jeg er sikker på, at når vi kommer i dialog med den efterstillede kapital, så vil de også takke ja,” siger Carsten Stenulm.

Mere fra FinansWatch

ATP og Mærsk-ejer satser stort på aarhusiansk jordvarmeanlæg

Landets største pensionspengekasse, ATP, gør nu klar til at investere i at hente vedvarende energi op af jordens indre. Sammen med energiselskabet NRGI og A.P. Møller Holding bliver ATP medejer af selskabet Innargi, der skal etablere et geotermisk anlæg under jorden i Aarhus.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs