FinansWatch

Analytikere: Behov for ny redningspakke fra staten

Der er måske behov for endnu en bankpakke, selvom der er to til tre år til udløbet af statsgarantierne. Det vurderer analytikere over for Økonomisk Ugebrev.

"Mange banker og sparekasser er allerede ved at være for sent ude med at forberede sig på udløbet af de individuelle statsgarantier på kortsigtet funding, som udløber om to til tre år," vurderer analytikere i den europæiske finansverden overfor ugebrevet.

En lang række banker vil ved udgangen af 2012 og midt i 2013 stå på egne ben - på den måde, at de enten selv skal skaffe likviditetsfunding på det internationale lånemarked eller nedbringe deres indlånsunderskud ganske dramatisk. Problemet er, at begge dele vil være tæt på umuligt for en lang række banker og sparekasser.

Stærke banker må bære konsolidering

For det første er det internationale lånemarked for flerårig banklikviditet fortsat meget anstrengt. Og for det andet bliver det meget vanskeligt at reducere balancerne - og dermed udlånet - så meget, at der ikke bliver behov for at refinansiere store dele af den kortsigtede statsgaranterede funding.

"Derfor synes eneste udvej at være en konsolidering mellem likviditetsstærke og likviditetssvage banker. Problemet er, at der kun er ganske få store pengeinstitutter, som har musklerne til at samle de svagere op, og der er ikke stor chance for, at de har viljen til det. Til de stærke hører i dag bl.a. Arbejdernes Landsbank (som netop har overtaget 4000 ekstra privatkunder fra det tidligere Roskilde Bank), Ringkjøbing Landbobank, Sydbank og Nordea," skriver ugebrevet.

Jysk konsolidering

Ugebrevet peger også på, at det strategisk og distributionsmæssigt vil være oplagt at Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord går sammen med BRFkredit, som mangler en distributionsplatform.

De vil sammen få en styrke, der næsten kan matche Danske Bank og Nordea, og de vil selv kunne hente likviditetsmæssig funding på det internationale lånemarked, skønner ugebreve og spørger: Hvad så med Alm. Brand Bank, Amagerbanken, Max Bank og FIH Erhvervsbank og alle de andre.

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs