Advokater angriber bankerne: I er ikke rådgivere

Advokatrådet mener ikke, at bankerne skal have lov at kalde deres sælgere af produkter for rådgivere, ligesom advokaterne er stærkt kritiske over for at bankerne selv skal stå for ny uddannelse og kravene til den.

Advokatrådet vil have skrottet titlen bankrådgiver. Advokaterne finder det paradoksalt, at en medarbejder i en bank på én og samme tid er både rådgiver og sælger. Det skriver Børsen.

"Vores tilgang til det her er, at produktsalg og rådgivning ikke hører sammen. Hvordan kan man som forbruger stole på en rådgiver, som skal leve af det produktsalg, der ligger inde i rådgivningen. Det må være sådan, at en forbruger, som søger rådgivning, ikke risikerer at få skjult salg ind over,« siger advokat Henrik Høpner, der er medlem af Advokatrådet.

Hos Finansrådet er man helt uenig.

"Det ligger i lovgivningen, at bankerne skal yde rådgivning, når de tilbyder kunden et produkt. Det er korrekt, at der ofte sker et salg i forbindelse med rådgivningen, men det er jo adskilt i forhold til rådgivningssituation. Og kunderne ved godt, at når de går ind i en bank, så er der også en salgssituation. Vi foretager ikke nogen maskering, af hvad der foregår," siger underdirektør Søren Gade.

Samtidig retter advokaterne et angreb på, at bankerne selv skal stå for den nye uddannelse, som bankrådgivere, der rådgiver om værdipapirer, fremover skal bestå før de kan rådgive kunderne.

"Med det udkast, der ligger til en ny rådgiveruddannelse, risikerer man at sætte ræven til at vogte gæs. Det er bankerne selv, der skal bestemme, hvornår en ansat er tilstrækkelig uddannet til at rådgive, og så skal banken selv stå for at godkende uddannelsen. Den form for selvdømme er ikke godt, der skal være noget ekstra kontrol," siger Henrik Høpner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også