Faaborg svarer storbanker igen

Direktøren for Faaborg Sparekasse, Claus Sejling, er langt fra enig med Anders Dam og Karen Frøsigs dystre spådomme om fremtiden for de små pengeinstitutter.
AF ANDERS HEERING

Hvis de små pengeinstitutter skulle vælte på stribe, var det allerede sket, og derfor kommer man ikke til at se antallet af danske pengeinstitutter falde drastisk de kommende år. Og så taler man ned til dygtige folk, når man anklager ledelsen i de små pengeinstitutter for at blokere for den nødvendige konsolidering af hensyn til egne interesser.

Sådan lyder budskabet fra direktionsgangen i et af de mindre danske pengeinstitutter, Faaborg Sparekasse. Her kunne direktør Claus Sejling i dagens udgave af Børsen læse, at Jyske Banks topchef Anders Dam og hans kollega i Sydbank, Karen Frøsig, forventer en drastisk reduktion i antallet af danske pengeinstitutter de kommende år.

Køber ikke dyster spådom

Vurderingen fra Anders Dam er, at antallet af selvstændige pengeinstitutter i 2020 vil være reduceret fra 130 til 50-70. Den køber Claus Sejling imidlertid ikke.

”Nej. Det er et billede, som jeg slet ikke kan genkende. Konjunkturerne ser bedre ud i 2011, end de har gjort de seneste år, så hvis der var mange, der skulle vælte, så var de nok væltet,” siger Claus Sejling til FinansWatch.

Han anerkender, at kravene til de mindre pengeinstitutter er steget de senere år i takt med øget regulering og skarpere linje fra tilsynsmyndighederne.

Får støtte til administrationsbyrde

”Det er en udvikling, der er kommet gennem de senere år. Det er klart, at der skal flere og flere medarbejdere til at håndtere de administrative opgaver. Så må man jo kigge på, hvordan man kommer til at tjene lidt flere penge til at afholde de omkostninger. Så simpelt er det jo,” siger Claus Sejling. Han understreger dog samtidig, at de fleste af de mindre pengeinstitutter får støtte fra brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter.

”Der sidder nogle dygtige folk, der hjælper os på vej - ikke mindst med ny lovgivning, og det betyder, at man måske ikke skal afholde helt de samme udgifter som de store,” siger han. Han forventer kun få fusioner de kommende år.

”Hvis der kommer flere end et par stykker, så tror jeg, at det er fordi, at man vurderer, at det er strategisk klogere at slå tingene sammen”

Vil det ikke altid være begrundelsen?

”De store slår meget på, at de små er nødt til at slå sig sammen af nød. Det er lidt forplumret. Det er jo ikke det, tallene viser. En lang række af de mindre institutter har klaret sig flot gennem krisen.”

Ramt af nedskrivninger

Selv måtte Faaborg Sparekasse for nylig nedskrive 96 mio. på 25 kunder efter et besøg fra Finanstilsynet, hvilket medfører et underskud for 2010 i samme størrelsesorden. Claus Sejling er dog ikke i tvivl om, at Faaborg Sparekasse også kan stå på egne ben i fremtiden.

”Vi mener, at vi har en størrelse, der gør, at vi kan håndtere de her ting også på længere sigt,” siger han. Faaborg Sparekasse har en balance på godt 8 mia. kr. og beskæftiger 220 medarbejdere.

Som FinansWatch tidligere har beskrevet, får bestyrelserne og direktionerne mange steder skylden for, at den meget snak om konsolidering ikke giver konkrete resultater i form af bankbrylluper rundt omkring i landet.

Er du en bykonge, der blokerer for en nødvendig konsolidering?

”Nej det er jeg i hvert fald ikke. Jeg synes, at det er at tale ned til både bestyrelse og direktioner. De er alle sammen professionelle – hvis der forretningsmæssigt er noget klogt i det, så sker det også.”

Sparekassedirektør: "Jeg er bange for, de har ret"

Topchefer forudser massedød blandt småbanker

FinansWatch tema: Konsolidering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også