Finansrådet: Danske banker vil bestå ny stresstest med glans

Finansrådet hilser en strammere stresstest af europæiske banker velkommen. De danske banker vil klare sig flot, lyder vurderingen.

En strammere stresstest vil ikke knække de danske banker.

Sådan lyder vurderingen fra cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk.

”Vi hilser en skrappere test velkommen. De danske banker bestod den seneste test med glans, og det er jeg sikker på, de også vil gøre med den nye. Danske banker er ekstremt velpolstrede. Sidste gang landede de tre danske banker i den bedste fjerdedel, og i forhold til de krav, bankerne står over for, og de barrierer, man vil lægge ind i testen, vil vi komme til at ligge pænt,” siger han til FinansWatch.

Nye regler, ny test

Udmeldingen kommer efter, at EU's økonomikommissær Olli Rehn har meddelt, at en ny og hårdere stresstest af de europæiske banker vil blive offentliggjort inden for et par måneder.

Ifølge Finansrådet er det en naturlig forlængelse af de nye Baselregler.

Endnu ved man ikke konkret, hvad testen kommer til at indeholde, men Niels Storm Stenbæk spår om strengere scenarier, samtidig vurderer han, at eksponeringen mod statsobligationer vil komme til at spille en større rolle.

”Sidst blev testen kritiseret for ikke at tage nok hånd om eksponeringen over for statsobligationer . Det vil man givetvis gøre noget ved den her gang, men det har vi ikke nogle problemer med i Danmark, fordi danske banker sidder inde med meget få græske, portugisiske og irske statsobligationer,” siger han.

Test til foråret

Også likviditet vil komme til at spille en større rolle i testen, vurderer han.

De danske banker skal testes i løbet af foråret, og resultatet vil formentlig blive offentliggjort til sommer. Taberne vil ifølge cheføkonomen være at finde i området omkring Middelhavet.

”Det vil komme til at ramme de samme banker, der ikke klarede sig så godt sidst. Der er en række tyske banker, der ikke har en særlig høj kapitaldækning, og så er der en række sydeuropæiske banker, der er i problemer. Og det er det billede, vi vil se igen,” siger Niels Storm Stenbæk.

EU strammer stresstest for Europas banker

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også