Fournais: Mørke tider og fælles EU-skat forude

Saxo Bank-medstifter og adm. direktør Kim Fournais er bekymret for eurozonens gældsproblemer. Resultat bliver grimt - og vil blandt andet kunne omfatte fælles EU-skat, lyder hans vurdering
AF CHRISTIAN SEHESTED

Eurozonens gældskrise bliver værre før det bliver bedre - og nedturen vil have vidtrækkende konsekvenser, spår Saxo Bank-medstifter og adm. direktør, Kim Fournais.

Desværre ser jeg en fortsættelse og intensivering af eurozonens nationale gældskriser. Det vil lede til ekstrem volatilitet i FX-værdiern af euroen," siger Kim Fournais til magasinet FX-Week. Den udvikling vil ifølge Fournais gørre ondt værre.

"Ultimativt kan det her kun gå en vej - til skabelsen af en de facto finansiel union, der indebærer oprettelsen af de såkaldte E-bonds, en diskussion, der ellers har været stille om på det seneste."'

Fælles skat

E-bonds er forslag fremsat i fællesskab af luxembourgs premierminister Jean-Claude Juncker, og italiens finansminister Giulio Tremonti. Forslaget vil gøre det mulig for hver enkelt eurozoneland at udstede op til 40 pct. af bruttonationalproduktet i fælleseuropæiske obligationer. Gælden vil så blive administreret af et nyt, centralt europæisk gældsbureau.

"En sådan kollektiv udstedelse af gæld, med alle Eurozone-landene fælles om ansvaret vil samtidig også antyde, at de økonomisk stærkere nationer med sikkerhed må insistere på, at Bruxelles får retten til at sætte de nationale skattesatser. Det bliver ikke kønt."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også