Facebooksag smadrer Goldmans charmeoffensiv
Det skulle være så godt. Men efter Goldman Sachs endnu en gang har indtaget mediescenen med deres spektakulære og omdiskuterede Facebookinvestering skriver flere amerikanske medier nu, at det store investeringshus har bragt en ellers omfattende PR-indsats i knæ.
Facebooksagen har nemlig for alvor sendt det amerikanske finanstilsyn og medier i haserne på Goldman. Og det er langt fra første gang.
Tilbage i marts 2010 betalte Goldman Sachs 550 mio. dollar til det amerikanske finanstilsyn, SEC. Pengene skulle lukke en yderst uheldig sag - den såkaldte Abacus-affære - hvor Goldman Sachs havde undladt at fortælle en række investorer, at en af finanshuset interne fonde i stor stil hedgede imod de investeringer man havde foretaget på klienternes vegne.
Redningskomite
Sagen var langt fra den første grimme sag Goldman løb ind i i krisens kølvand, og efter endnu tur i den offentlige vridemaskinene besluttede topchef Lloyd Blankfein at starte en pr-offensiv. Samtidig nedsatte han en intern komite, hvis opgave var at stå bag en etikrapport om Goldman Sachs.
"Komiteen blev skabt med det håb og mål at man kunne gøre nogle ting, der ville genskabe of forbedre tilliden til selskabet," siger James Post, der er professor ved Boston Universitets School of Management, og ekspert i corporate governance, til Bloomberg. Han mener nu, at folk i stedet vil:
"Se på hvordan tingene ser ud, og sige - hvordan kan man tro på Goldmans standarder i lyset af de ting der sker omkring Facebook-handlen?"
Goldman-rapporten forventes at være klar i de kommende uger.
Nigeriasvindel
Andetsteds dedikerer The Wall Street Journal's Deal Blog en længere artikel til en sproglig sammenligning af Goldman Sachs brev om investeringsmuligheden – med sprogbrugen i de såkaldte Nigeria-breve, hvis formål som bekendt er snyde folk så vandet driver. Bloggen slår dog fast, at man udelukkende sammenligner på sprogsiden - og ikke selve handlen.
Værre blev tonen dog under selve krisen, hvor Goldmans imageproblemer for alvor blev mainstream. I det store magasin Rolling Stone blev man Goldman således - med de første ord af et alenlagt expose -beskrevet som:
"En kæmpe vampyrblæksprutte, der klamrer sig til menneskehedens ansigt og uden ophør hamrer sin blodtragtsmund ind i alt, der lugter bare den mindste smule af penge."
Goldman's Facebook-manøvre voldsomt overtegnet