FinansWatch

Banker vil ikke adlyde nationalbanken

Både økonomi-og erhvervsministeren og Nationalbanken lægger pres på bankerne for at få dem til at gå med i Bankpakke III. Men bankernes brancheorganisation vil ikke anbefale landets mere end 100 pengeinstitutter at deltage. Også Nordea og Jyske Bank er tvivlende.

Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten

Landets bankdirektører vil ikke bakke op om den bankpakke, der ellers skal sikre ro og stabilitet for fremtidens danske banksektor. Det sker kort tid efter, at staten med Bankpakke I og II har reddet en stor del af landets banker fra kollaps.

Den nye pakke, der går under navnet Bankpakke III, sikrer ellers, at kunderne kan være trygge, hvis en bank fremover kommer i krise. De kan f. eks. uden problemer benytte deres Dankort, fordi banken på forhånd har godkendt at lade sig overdrage til oprydningsselskabet Finansiel Stabilitet.

Hvis bankerne siger nej tak eller undlader at tage stilling til Bankpakke III, går de imod nationalbankdirektør Nils Bernsteins og økonomi-og erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) usædvanligt skarpe opfordring til på forhånd at acceptere ordningen.

Alligevel mener direktør for Finansrådet Jørgen Horwitz, at bankerne er bedst stillet, hvis de vælger ikke at tilkendegive en mening om, hvorvidt de bakker op om pakken. Det skyldes, at udenlandske långivere til danske banker kan blive bekymrede over aftalens indhold:

»Ja, det kan være en fordel ikke at give sin mening om bankpakken til kende, fordi der er tale om en dansk særregel, som er svær at kommunikere til udlandet, og den kan give misforståelser,« siger Jørgen Horwitz.

»Ikke uproblematisk«

Jyske Bank-topchef Anders Dam har som en af de første bankdirektører drøftet sagen med sin bestyrelse, og han stiller sig meget tvivlende overfor, om landets tredjestørste bank vil tilmelde sig ordningen.

»Vi har endnu ikke truffet en beslutning. Men det er bestemt ikke uproblematisk at gå med. Først og fremmest er der jo tale om dansk enegang, for vi er det eneste land med sådan en pakke. Vi skal passe på, at det ikke påvirker vores konkurrencesituation i forkert retning. Det vil det gøre, hvis vi fundingmæssigt får sværere konditioner end vore konkurrenter.«

Anders Dam frygter, at pakken kan få negativ indflydelse på danske pengeinstitutters kreditvurdering i udlandet.

Han forudser, at tilmelding til pakken kan betyde, at store lån til danske pengeinstitutter kan blive indefrosset i tilfælde at et kollaps i et institut.

»Vi ved endnu ikke, hvordan funding i udlandet vil blive påvirket. Det kan være, at man vil stille sig negativt i forhold til, at 10-30 pct. af et tilgodehavende kan blive indefrosset over en weekend. Og hvordan vil det påvirke konkurrencen til udenlandske banker, som opererer i Danmark, men som ikke er omfattet af de samme bestemmelser? Alt det her gør, at vi undersøger det yderligere og anser det som en meget vanskelig beslutning at skulle træffe,« siger Anders Dam.

Heller ikke Nordeas danske topdirektør Peter Schütze vil umiddelbart tilslutte sig ordningen, fordi bl. a. fordi medlemskab af ordningen kan skabe en vis usikkerhed omkring bankens obligationsudstedelser.

»Vi støtter modellen, men vi har ikke taget endelig stilling.«

Den eneste mere eller mindre uafhængige bank, der endnu har vendt sagen på generalforsamlingen, er Amagerbanken.

Her har man valgt ikke at tage stilling til ordningen.

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs