FinansWatch

Straarup: Det offentlige bør få sin egen tilsynsdiamant

Finansrådets formand Peter Straarup mener, at staten med fordel kunne prøve at arbejde under en budget-diamant, i stil med den tilsynsdiamant som bankerne skal operere under. Følg årsmødet i Finansrådet på FinansWatch.

Foto: KRABBE LARS

Peter Straarup, formand for Finansrådet, sender fra den finansielle sektors årsmøde en drillende kommentar til politikerne og den offentlige sektor.

I sin tale advarede Peter Straarup i mod den såkaldte tilsynsdiamant, som bankerne skal drive forretningen under. ”Diamanten” handler om, at finanstilsynet har sat en række pejlemærke op for, hvornår en bank har forhøjet risiko. Her mener Finansrådet, at man skal passe meget på, at grænserne ikke bliver for snævre.

”Det vil være en kedelig sideeffekt, hvis danske banker – på grund af tilsynsdiamanten – ikke vil være i stand til at understøtte det øvrige erhvervsliv med de nødvendige lån og kreditter,” sagde Peter Straarup.

Højt udgiftsniveau

Senere i talen trak han så en parallel fra bankernes Tilsynsdiamant og til de øgede udgifter i den offentlige sektor.

Her hæftede Straarup sig ved, at mange små og mellemstore danske virksomheder oplever utrolig hårde tider, hvor de virkelig har sparet meget på udgifterne og at de er særdeles påpasselige med at øge investeringerne.

”Staten, har derimod holdt et højt udgiftsniveau på trods af at indtægterne er faldet. Det offentlige forbrug har været med til at holde hånden under væksten på det seneste, men nu bør vi, efter Finansrådets opfattelse, spænde livremmen ind. Vi skal enten øge arbejdsudbuddet, nedbringe det offentlige forbrug betragteligt eller betale mere i skat. Af hensyn til væksten i samfundet er det afgørende, at løsningen ikke bliver højere skatter,” sagde Straarup.

Saglig debat

Herefter efterlyste Straarup en saglig debat om, hvor stor den offentlige sektor skal være herhjemme.

”Man kunne passende her lade sig inspirere af Finanstilsynet. Belært af tilsynet, tillader jeg mig nemlig at foreslå en offentlig budget-diamant. En diamant, som kunne fastlægge dydens smalle vej for de offentlige udgifter. Balancepunktet bør være en stram målsætning for, hvor stor en andel af samfundsøkonomien, de offentlige udgifter må andrage,” sagde Straarup og sagde i den anledning, at væksten i samfundet skal komme fra den private sektor – ikke den offentlige økonomi.

Læs andre artikler fra årsmødet her:

Thorning sender stikpille videre til regeringen

Bankerne frygter reguleringer vil presse sektoren i knæ

Minister: Banker bør tage ansvar for strandede kunder

Straarup: Sektoren har svedt tømmermændene ud

Bernstein uenig med bankerne: Behov for nationale regler

Her er Finansrådets bestyrelse:

Finansrådet afviser mærkning af værdipapirer

Mere fra FinansWatch

Dansk Handelsbanken-direktør stopper

Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, kommer ikke til at fortsætte i Jyske Bank, der 1. december officielt overtager den svenske banks danske forretning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs