FinansWatch

Bankerne frygter reguleringer vil presse sektoren i knæ

På Finansraadets årsmøde advarede formand Peter Straarup i sin tale de danske politikere om, at de med national regulering af sektoren kan forvolde stor skade.

Bankerne oplever et væld af nye regelsæt, som de skal forholde sig til og implementere i deres forretningsgange og finansielle strukturer i disse år. Men formand for Finansraadet, ordførende direktør for Danske Bank, Peter Straarup, frygter, at det kan blive værre endnu. Og det kan få store konsekvenser, vurderer han.

”Det er åbenbart, at den nærdødsoplevelse, som den finansielle sektor gennemlevede, har fået det politiske og regulatoriske univers op af stolene. Jeg kan udmærket forstå behovet for at sike at vi ikke havner i en lignende situation igen. Og den medvirken til den finansielle boble, som sektorens repræsentanter samlet må vedkende sig, gør det svært at protestere mod overdreven regulering. Men der er aktuelt en stor risiko for, at den finansielle sektor presses i knæ af nye reguleringstiltag,” sagde Straarup fra talerstolen på Statens Museum for Kunst i København, hvor årsmødet fandt sted.

På stolene foran Peter Straarup sad en lang række politikere, hvor bl.a. flere af de toneangivende folk fra S og SF var dukket op i skikkelse af Helle Thorning Schmidt og Ole Sohn, som er nogle af de politikere, der har været meget kritiske overfor bankernes ageren i forbindelse med finanskrisen.

”Frem til finanskrisen oplevede vi en betydelig konvergens i reguleringen af den finansielle sektor – i hvert fald på EU-niveau. Krisen har desværre medvirket til at rulle det indre marked tilbage. De nationale myndigheder har taget over. Først og fremmest i form af nødforanstaltninger, men også i form af ny længevarende regulering,” sagde Straarup og henviste til de mere end 100 reguleringsforslag, der er på vej omkring regnskabsområdet, kapitalforhold, likviditet, værdipapirhandelsområdet, Corporate Governance, krisestyring og ikke mindst på tilsynsområdet.

Han fandt det magtpåliggende at understrege, at man fra Finansraadets side anerkender den internationale regulering, der er på vej.

”De nationale regeringer spillede en stor rolle under krisen, men den bør rulles tilbage nu. For den danske banksektor bør EU blive helt dominerende i regelfastsættelsen. Og uanset de gode intentieoner i at lægge nationale regler på toppen af EU lovgivningen, vil det uvægerligt – ud over at presse indtjeningen, og hermed hvis man må nævne det, sektorens skattebetaling – også ramme vores muligheder for konkurrencedygtigt at bistå dansk erhvervsliv,” sagde han.

Straarup: Sektoren har svedt tømmermændene ud

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs