ATP: Årelang oprydning i banker
Det bliver 15 triste år for dansk økonomi, hvor der vil blive sparet, skåret til og ryddet op efter en årrække, hvor økonomien bare rasede af sted og velstanden bare steg og steg.
Sådan lyder meldingen fra Danmarks største pengetank, ATP, der har en balance på størrelse med halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.
»Oprydningen er i gang i Danmark og internationalt, og den er vi slet ikke igennem endnu - det kommer til at tage en årrække. De nærmeste tre år skal en stor del af oprydningen finde sted. Selvom økonomien går nogenlunde, kommer det efter min opfattelse til at tage lang tid at rydde op, først og fremmest i ejendomssegmentet,« siger ATP's fondsdirektør, Bjarne Graven Larsen.
ATP-chefen er bekymret over de zombielignende tilstande i dansk økonomi, hvor nødlidende projekter, banker, ejendomme og landbrug bliver båret af sted af lave renter og statsstøtte.
»Det er da noget, vi ser på med en vis bekymring. Både for Danmark og internationalt. Der kan nemt blive en 15-årig periode med ”muddling through”, altså en situation, hvor man er mere forsigtig, skærer lidt til hele tiden og rydder op,« siger Bjarne Graven Larsen.
Det tager tid
Det kan vare mange år, inden bankerne er tilbage på normal fode efter den rasende finanskrise, der tog sin begyndelse i efteråret 2008.
»Når bankerne har haft så store tab, tager det tid, inden de får det hele ud af bøgerne, får det hele skrevet af, solgt deres ejendomme og er tilbage til normalen. Der kan nemt gå 5-10 år,« siger Bjarne Graven Larsen.
Selvom også mindre og mellemstore danske virksomheder er ramt af krisen, understreger Bjarne Graven Larsen, at tilstanden generelt er bedre der.
»Mange danske virksomheder har nedbragt gæld, og mange er i en god position. Almindelige virksomheder har det bedre end ejendomssegmentet,« siger han.
Ingen nødhjælp at hente
ATP købte sammen med et par andre pensionskasser den pressede FIH Erhvervsbank for halvanden måned siden. På et tidspunkt, da politikerne var i gang med at pålægge pensionskasserne at øremærke milliardstore beløb til udlån til danske virksomheder, fordi danske banker generelt holdt igen og i stedet havde travlt med at få deres oppustede balancer ned i mere tålelig størrelse.
Selv om der stadig er utroligt mange penge tilbage i ATP's pengekasse, regner Bjarne Graven Larsen ikke med, at der skal støttekøbes nødlidende ejendomsprojekter, som ingen andre er interesseret i. I øjeblikket håber flere banker og realkreditinstitutter at finde købere i de rige pensionskasser til milliardstore porteføljer af kontorejendomme og nybyggede lejligheder og rækkehuse, som de er brændt inde med.
»Vi har ATP Ejendomme, der køber op i centralt beliggende kontorejendomme i København og Århus. F.eks. Nordeas hovedsæde - ejendomme med store, kreditværdige lejere. Om ATP Ejendomme vil kigge på andre segmenter, det kan man ikke udelukke, men det er der ingen aktuelle planer om,« siger Bjarne Graven Larsen.
Attraktivt og billigt
»Vi er kun interesseret, hvis der dukker noget op, der er utroligt attraktivt og utroligt billigt. Og jeg tror ikke, vi kommer til at spille en stor rolle i forhold til afhændelsen af ejendomme fra de banker, der har overtaget nødlidende panter,« siger Bjarne Graven Larsen.
Relaterede artikler:
ATP vil åbne i England
For abonnenter
Danske milliardtab på lån i schweizerfranc
For abonnenter