Eksperter uenige om Wikileaks bankafsløringer
Mangelfuld kunderådgivning. Dårligt kredithåndværk. Enorme bonusser. Mange danskere har været negative i deres vurdering af de danske banker - urimeligt eller ej - i kølvandet på finanskrisen. Derfor kæmper bankernes kommunikations- og markedsføringsafdelinger for at genoprette tilliden til og synet på de danske banker og pengeinstitutter, så der igen vil være stor respekt omkring den danske banksektor.
Men bedst som det ser ud som om, at krisen omsider er en ting, man kun skal spejde efter i bakspejlet, så truer en ny skandalesag fra Wikileaks.
Det er endnu uklart, hvor sprængfarligt materialet er, og derfor kan det være vanskeligt at spå om de eventuelle konsekvenser for de danske banker, når historierne formodentlig rammer mediernes forsider i starten af det nye år.
Negativ omtale kan ramme danske banker
"Det bliver et lidt hypotetisk svar, fordi vi ikke kender det nøjagtige indhold af de rapporter, som Wikileaks vil offentliggøre. Men som udgangspunkt så skelner danskerne ikke imellem, at der kan være stor forskel på, hvordan en bank er skruet sammen i USA, og hvordan de danske banker opererer. For dem er en bank en bank," siger Finn Frandsen, professor og centerleder for Center for Virksomhedskommunikation på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.
"Så jeg tror, at når de her informationsaktivister offentliggør deres materiale, så vil de danske bankkunder automatisk drage en parallel til de danske banker. Her tror jeg ikke, at folk vil tænke nærmere over, at det måske var en amerikansk investeringsbank, der opførte sig på uheldig vis. Og de færreste vil vide, at der er meget langt fra strukturen og adfærden i en amerikansk investeringsbank og så til en dansk bank. Derfor kan negativ omtale ramme de danske banker, så der venter et stykke praktisk krisekommunikation fra deres side, selvom pilen peger hele vejen til USA," siger Finn Frandsen.
"Man skal også huske på, at bankerne har været meget i fokus, så det er utvivlsomt en sag der vil bliver taget op af medierne og her vil man drage paralleller til de danske banker. Så de skriverier vil bidrage til den tillidskrise, som bankerne har været i," siger Finn Frandsen.
Bankerne skal være involveret
Hos hans kollega på CBS i København, Morten Thanning Vendelø, der er lektor og ekspert i virksomheders image, er holdningen dog, at hvis det skal have en dramatisk effekt for de danske banker, så skal de på en eller anden vis være involveret.
"Hvis der skal være en spill over-effekt, skal der være et samarbejde mellem bankerne, eller de skal på en eller måde være forbundet," siger han.
"Jeg tror, at det er to alt for isolerede størrelser, når det kommer til opfattelserne af dem. Wikileaks offentliggør hele tiden noget, og de er måske ved at bevæge sig ind i et felt, hvor de kan sætte deres troværdighed over styr," lyder hans vurdering.