FinansWatch

Storsalg af nye bankaktier i vente

For at skaffe kapital vil en række danske banker være nødt til at sælge nye aktier. Det sker for at klare sig uden statsgarantier og lån fra staten.

Danske banker vil over en bred kam få behov for at sælge nye aktier for at skaffe kapital, så de er i stand til at klare sig uden statsgarantier og statslån for i alt 250 mia. kr. fra 2012-2013.

»Der vil være en del banker, der skal sælge aktier. Der vil blive behov for ny aktiekapital i sektoren, og du vil finde kapitalbehov hos både små og store pengeinstitutter,« siger Søren Gade, vicedirektør i bankernes brancheforening, Finansrådet.

Nationalbanken rådede for få uger siden den danske banksektor til at styrke kapitalen.

Alternativet er at skære i udlånene, som nogle banker er i gang med.

»Jeg tror ikke, at man skal forvente, at der kommer en egentlig kreditklemme. Der kan være nogle enkelte banker, der må gøre noget ved deres balance, men jeg tror, at sektoren er så sund generelt, at andre vil kunne imødekomme de behov, der måtte opstå,« siger Søren Gade.

Flere løsninger

Jyske Banks bankanalytiker Christian Hede peger på, at en række banker nok hellere vil skære i udlånene end sælge nye aktier på aktiemarkedet.

»Jeg vil ikke sige, at der kommer en bølge af aktieemissioner, men det er en af løsningerne. En række banker vil nok også løse problemet ved at slanke deres balancer. Det kan blive et samfundsproblem, hvis det bliver en generel løsning. Vi fik jo netop bankpakke II - kreditpakken - for at bankerne ikke skulle slanke deres udlån,« siger Christian Hede.

I begyndelsen af 2009 vedtog regeringen bankpakke II, der skulle give bankerne mulighed for at låne penge af staten, så bankerne kunne låne penge ud til deres kunder. De holdt igen med at låne ud, da de internationale lånemarkeder frøs til, og nedskrivningerne begyndte at vælte ind.

»Faren for, at bankerne igen lukker kassen i, er ikke overstået,« konstaterer Christian Hede.

»Til gengæld har vi nogle store banker herhjemme. Nordea er godt kørende, Danske Bank er ved at komme op i gear, Jyske Bank og Sydbank har været i stand til at klare sig selv, Nykredit Bank har masser af penge i ryggen, og FIH har pengestærke ejere nu,« siger Christian Hede.

Banker bør gardere sig

FIH blev for få måneder siden reddet af et konsortium af pensionskasser med ATP i spidsen.

På Copenhagen Business School (CBS) er professor Finn Østrup ikke i tvivl om, at bankerne bør forberede sig på en lang hård tid ved at udstede aktier.

»Man bør forberede sig til en kommende krise ved at bede bankerne om at udvide aktiekapitalen. Bankerne bør udnytte, at aktiemarkederne er steget kraftigt til at optage aktiekapital for at øge egenkapitalen til at imødegå kommende tab,« siger Finn Østrup

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs