Danske banker skal slanke sig
Stribevis af mindre og mellemstore danske banker er gået i gang med at skære til i udlånene for at kunne klare sig, når den danske statsgaranti på bankernes obligationer udløber i 2013.
Men det kan være en sværere opgave end som så, og kommer bankerne ikke i hus, må de givetvis sælge flere aktier.
Den danske stat har garanteret obligationsudstedelser for omkring 50 af Danmarks 120 banker for i alt 200 mia. kr. Den garanti udløber i 2013, hvor bankerne selv skal kunne stå på egne ben.
En af de banker, der kan få brug for at hente mere kapital, er Aarhus Lokalbank.
Her fyrede bestyrelsesformand Rasmus Juhl Rasmussen for få dage siden den mangeårige direktør, Per Hermansen, på grund af dårlige regnskabsresultater i banken.
I årets første ni måneder har den mindre danske bank med 4 mia. kr. i udlån tabt næsten en fjerdedel af sin egenkapital på grund af nedskrivninger på dårlige lån.
Mulig lånekonvertering
Derfor vil Rasmus Juhl Rasmussen ikke afvise, at et nyt salg af aktier kan komme på tale.
»Vi har en fornuftig overdækning p.t., og så agter vi at slanke vores balance. Det styrker solvensen og virker på samme måde som at udvide aktiekapitalen. Derfor har vi ikke aktuelle planer om en kapitaludvidelse. Men nu vil vi i de kommende måneder gennemgå banken, og først når den analyse er fuldendt, vil vi endeligt vurdere kapitalstrukturen i banken,« siger Rasmus Juhl Rasmussen.
En anden mulighed for Aarhus Lokalbank er at konvertere et statslån, som banken fik af staten sidste sommer, til aktier. Det er ifølge Rasmus Juhl Rasmussen mindre interessant, men dog en ekstra mulighed, hvis banken kommer i krise.
Max Bank og Skælskør Bank, der for nylig er fusioneret, har været i så store problemer, at de har måttet lade staten forvandle sit lån til aktiekapital i banken. Finansministeriet ejer således i dag 20 pct. af den nyfusionerede bank.
Aktiesalg ved fusion
I Vestjysk Bank ser adm. direktør Frank Kristensen også gerne, at kapitalen bliver styrket.
I dag ligger banken nemlig på 11 pct. i kernekapital, og den skal op på 12 pct., som var statens krav, da banken modtog et statslån på 1,4 mia. kr. sidste sommer.
Frank Kristensen håber at kunne skaffe pengene gennem bankens indtjening. Efter åres første ni måneder kom banken dog ud med et underskud efter skat på 40 mio. kr.
Frank Kristensen regner kun med, at salg af aktier på børsmarkedet bliver aktuel, hvis banken skal fusionere.
»Skal vi ud i en emission, skal det være i forbindelse med en yderligere konsolidering. Vi har ikke siddet på hænderne under krisen, men har faktisk fusioneret, og derfor har vi også nogle kompetencer på området.«
Udlån gennemgåes
Også i den mellemstore Amagerbanken med en balance på 30 mia. kr. er bankens ny direktør, Steen Hove, og bestyrelsen nu gået i gang med at gå udlånene igennem for at finde steder, der kan skæres ned.
Med udlån på 21 mia. kr. og indlån på 7,7 mia. kr. er Amagerbanken en af de mest skæve danske banker, som har brug for at låne mange milliarder på banklånemarkedet.
»Hvor meget udlånene skal nedbringes, tør jeg ikke sige, men det bliver da noget, som man skal måle i tocifrede procenter. Ellers giver det ikke mening. Man kan ikke køre en bank af samme størrelse, når man kommer lidt frem,« sagde bestyrelsesformand Niels Heering, Amagerbanken, til Morgenavisen JyllandsPosten i sidste uge.
Hvis der ikke kommer en ordentlig balance mellem ind- og udlån, må bestyrelsen bede aktionærerne om penge igen.
»Så må vi hente ny kapital, hvis det er tilfældet. Men der er vi ikke endnu. Det er slet ikke noget, vi overvejer,« sagde han.
Banken har hentet aktiekapital to gange det seneste år og begge gange med Den Blå Avis-stifter Karsten Ree i hovedrollen. Han sidder med 30 pct. af aktierne i banken.
Bedre tal i Basisbank
Basisbank ligger også ubehageligt tæt på lovens krav om kapitalstyrke.
Banken har tilmed fået en advarsel fra Finanstilsynet om problemet. Derfor arbejder bankens direktør, Kim Bai Wadstrøm, da også med at få bankens tal til at se sundere ud.
»Vi arbejder ufortrødent videre med at forbedre bankens kapitalforhold og solvens. Men vi er endnu ikke klar. Der er forskellige måder at styrke sit kapitalgrundlag på. Enten kan man rejse kapital eller reducere sin risiko,« siger Kim Bai Wadstrøm.
Han påpeger, at et udsalg af bankens beholdning af aktier og værdipapirer vil sænke bankens samlede risiko og derfor styrke bankens solvens