FinansWatch

Danske Bank-chef: "Vi må indse, at vi alle er under angreb"

Danske Banks Tonny Thierry Andersen gav en dyster advarsel, da han denne uge holdt et oplæg om cyberkriminalitet. Alle virksomheder er i fare for angreb, sagde han og opfordrede til et bredere politisk samarbejde mellem finanssektoren og regeringen.

Tonny Thierry Andersen på talerstolen til tirsdagens konference. Foto: Daniel Hedelund

Tonny Thierry Andersen leverede tirsdag eftermiddag et klart budskab, da han holdt et oplæg om cyberkriminalitet på en konference arrangeret af de nordiske centralbanker.

Virksomheder må ikke have en romantisk forestilling om, at vi er uigennemtrængelige

Tonny Thierry Andersen, chef for Wealth Management i Danske Bank

På konferencen gjorde han det klart, at alle virksomheder er i fare for at blive ramt af et cyberangreb, og at den nuværende regulering er for sløv til at dæmme op for den voksende it-kriminalitet.

"Vi må indse, at vi alle er under angreb. Virksomheder kan ikke længere have en romantisk forestilling om, at vi er uigennemtrængelige," sagde Tonny Thierry Andersen, chef for Wealth Management i Danske Bank og medlem af bankens direktion.

Han understregede, at ingen selskaber kan føle sig sikre.

"Der er typisk to typer af virksomheder i relation til cyberangreb. Der er dem, som ved, at de er blevet angrebet. Og så er der dem, der ikke ved, at de er blevet angrebet," sagde han.

Konference var den første af sin art

Tirsdagens konference var arrangeret af de nordiske centralbanker og var den første af sin art med en centralbank som arrangør.

For mig at se er det her et potentielt angreb på vores frie demokrati, den økonomiske vækst og den enkeltes ret til at råde over egne data og penge

Tonny Thierry Andersen

Fremmødet var stort, og repræsentanter fra både de nordiske centralbanker, tilsynsmyndigheder, banker, datacentraler, betalingsformidlere og børser var tilstede.

Den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (K) var blandt talerne og sagde, at "cybertruslen er en af de største trusler i vores tid."

Og ligesom forsvarsministeren lagde Danske Banks Tonny Thierry Andersen ikke fingene imellem i sin vurdering af den stigende cybertrussel.

"Vi kan se, at lokale tyveknægte er blevet globale, og at det, der tidligere var få kriminelle, er blevet mange," sagde han. "For mig at se er det her et potentielt angreb på vores frie demokrati, den økonomiske vækst og den enkeltes ret til at råde over egne data og penge," lød det videre.

Det hele var på mange måder lettere i gamle dage, forklarede Tonny Thierry Andersen.

"Når jeg tænker på kriminalitet i finansverdenen, kan jeg ikke lade være med at tænke på de gode gamle dage. Hvis du dengang spurgte en bankrøver om, hvorfor vedkommende røvede en bank, ville svaret være: Fordi det er der, pengene er," sagde bankmanden.

"Men i dag er der mange flere motiver bag kriminalitet i banksektoren. Der kan være hackere, der vil destabilisere et lands finanssektor af politiske årsager. Men der kan også være hackere, som vil stjæle en masse kundedata, eller som gerne vil stjæle penge," fortsatte han.

Billioner på spil

Han sagde, at konsekvenserne er store, hvis der ikke bliver handlet, og at der er store summer på spil.

"Cyberangreb koster verdenssamfundet op imod én billion dollars om året. Så vi snakker om rigtig høje summer," lød det fra Danske Bank-direktøren.

Ifølge Tonny Thierry Andersen har den traditionelle regulering bevæget sig for sløvt. Derfor opfordrer han til et tættere samarbejde mellem regeringen og finanssektoren, og han tilføjede, at industrien også skal sætte sine egne standarder på området for at kunne følge med de it-kriminelle.

Dermed opfordrede han parterne til at finde en god balance mellem traditionel regulering og "selv-regulering" i sektoren.

"Det her er ikke noget, du som virksomhed kan opnå konkurrencefordele ved. Så jeg synes, at vi som fælles sektor, regering og bredere politisk set skal sørge for, at vi har høje standarder," sagde han.

"Problemet med den traditionelle regulering er, at den flytter sig for sig langsomt. Og når den bliver for deskriptiv, opdateres den ikke hurtigt nok i forhold til, hvor hurtigt de kriminelle flytter sig," fortsatte han.

Data er det nye olie

På tirsdagens konference blev det flere gange understreget, at den danske finanssektor er blandt de mest digitaliserede, men at cybersikkerheden i sektoren ikke er fulgt med i samme omfang.

Politikere og virksomheder kan lige så godt komme i gang med det arbejde, som ligger foran dem, sagde Tonny Thierry Andersen.

"Spørgsmålet er, om vi kun har set begyndelsen? For hvis vi ser på, hvor hurtigt udviklingen vil gå de næste fem år inden for "tingenes internet" (fysiske produkter, som kobles til internettet, red.) betyder det også, at de kriminelle vil få flere muligheder," sagde bankmanden.

Han rundede sit foredrag af med at sige, at lige så mange muligheder, registrerede brugerdata giver, lige så store fareelementer indebærer det.

"I dag er data, hvad olie var i det 20. århundrede. Det skaber job, innovation og fremgang. Altsammen værdifuldt," sagde han og tilføjede:

"Men det kan også være giftigt, og de potentielle negative eksternaliteter kan være ret store for samfundene. Derfor er vi nødt til at højne barren inden for regulering, og lige så vigtigt bliver den interne regulering i sektoren," sagde han.

Mere fra FinansWatch

Alka tidoblede sit salg på Black Friday

I fredags på den store handelsdag Black Friday lykkedes det Alka at tidoble sit salg. Det skyldtes en godbid til de kunder, som tegnede nye forsikringer hos selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs