FinansWatch

Gælden vokser hos danske landmænd - skylder 353 milliarder

Gælden voksede med 2,9 procent i dansk jordbrug i 2016. Men samtidig falder renteudgiften.

De danske landmænds gæld voksede i 2016. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

"Kontantværdien af jordbrugets samlede gæld ultimo 2016 er opgjort til 353 milliarder kroner. Gælden er dermed steget med 2,9 procent i forhold til 2015," skriver Danmarks Statistik.

Selv om gælden voksede, så slap landmændene samlet set billigere i rente.

Jordbrugets renteudgifter i 2016 lød samlet på 8,1 milliarder kroner mod 8,3 milliarder kroner i 2015. Det er et fald på 2,8 procent.

"Renten er fortsat historisk lav, hvilket gør, at jordbruget har lettere ved at håndtere gælden," skriver Danmarks Statistik.

Udgifter til renter er mere end halveret siden højdepunktet i 2008. Her betalte landmændene 16,8 milliarder kroner i renter på deres gæld.

De gældsplagede landmænd vælger da også i stigende grad at udnytte det lave renteniveau. De vælger i stigende grad rentetilpasningslån.

"Siden finanskrisen i 2008 har der været en vandring af lån fra eurolån til rentetilpasningslån i danske kroner," skriver Danmarks Statistik. 

"Jordbruget har i 2016 afviklet for 10,1 milliarder kroner realkreditlån i euro, mens der er optaget for 13,6 milliarder kroner rentetilpasningslån."

Rentetilpasningslån hos realkreditinstitutterne udgør 42 procent af jordbrugets samlede gæld. 

Ifølge Danmarks Statistik stiger gælden i landbruget, selv om landmændene tjener flere penge.

"Indtjeningen i jordbruget steg fra 2015 til 2016, alligevel steg jordbrugets gæld. I 2016 var bruttoproduktionen på 74 milliarder kroner ligesom i 2015," lyder det.

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs