FinansWatch

Derfor vil Maj Invest investere i Vestjysk Bank

Hvis købstilbuddet på statens majoritetspost i Vestjysk Bank bliver gennemført, så bliver det Maj Invest der på vegne af kapitalforvalterens kunder bliver den største aktionær i banken. Maj Invests chef for danske aktier fortæller FinansWatch om rationalet bag og planerne med investeringen.

Maj Invest fortæller om rationalet bag, og planerne med, at man vil placere kundernes penge i en stor aktiepost i Vestjysk Bank.

Ifølge det tilbud, som et konsortium forleden udsendte med tilbud på Vestjysk Bank, står kapitalforvalteren Maj Invest på vegne af kunder i øjeblikket til at ende med at eje 22,3 pct. af den kriseramte bank.

Men selvom Maj Invests kunder umiddelbart ser ud til at ende med at blive største samlede aktionærgruppe i banken, så har den danske kapitalforvalter ingen planer om at gå efter en bestyrelsespost i den kriseramte bank.

Maj Invest har nemlig investeret penge fra  en række investeringsmandater for forskellige institionelle investorer, og derfor har den danske kapitalforvalter heller ingen planer om at få en plads i Vestjysk Banks bestyrelse.

”Maj Invest går ikke efter en bestyrelsespost overhovedet, så der kommer ikke til at sidde en person i bestyrelsen, der er sat ind af os,” siger Keld Henriksen, aktiechef for danske aktier hos Maj Invest til FinansWatch.

Investerer på vegne af mere end ti investorer

Når Maj Invest på baggrund af kunder efter planen skyder 200 mio. kr. ind i Vestjysk Bank, sker det nemlig efter investeringstilsagn fra mere end 10 institutionelle investorer bestående af pensionskasser og fonde, oplyser Keld Henriksen.

Ud over Maj Invests kunder, der består af pensionskasser og fonde,  er det planen, at staten vil sælge sine sin aktiepost på ca. 81,5 pct. i Vestjysk Bank til et investorkonsortium bestående af Nykredit, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, Novo A/S, C.L. Davids Fond og Samling, ISP Pension og Vestjylland Forsikring.

Men selvom Maj Invest ikke har planer om at sætte sig på en af bestyrelsesposterne, så er det ikke et uvæsentligt spørgsmål, hvordan bankens nye bestyrelse kommer til at se ud.  

”Hvis dette her ender med, at vi via vores kunder kommer til at rekapitalisere banken i samarbejde med det konsortium, så vil vi selvfølgelig spekulere over, hvordan den fremtidige bestyrelse skal se ud. Men jeg vil sige, at vi er meget, meget trygge ved Vagn Thorsager,” siger Keld Henriksen med henvisning til bankens bestyrelsesformand siden 2014.

”Det er en af de ting, der skal sættes flueben ved fra begyndelsen. Er vi rolige ved direktionen? Ja, bestemt. Og har vi tillid til bestyrelsen? Ja, bestemt. Ellers var vi ikke kommet så langt som hertil,” tilføjer Keld Henriksen.

En aktieinvestering med en høj ejerandel

Han fortæller, at investeringen håndteres som en aktieinvestering og ikke som en private equity invstering.

”Det en aktieinvestering, da der er tale om en børsnoteret dansk aktie. Forskellen her er bare, at vi samlet set for kunderne ender med en noget større ejerandel, end vi normalt gør,” siger Keld Henriksen.

Hvad har været jeres overvejelser omkring investeringen i Vestjysk Bank?

”Overvejelserne er, om vi synes, at vi samlet bliver for store med hensyn til ejerandel, og om det bliver for illikvid en investering. Men vi ser dette her som en meget, meget lang investering, så derfor er vi ikke så bekymrede for det.”

Hvad betyder en meget lang investering?

”Det kan sagtens være tre til fem år.”

Rationalet for investeringen

Hvad har fået jer til at gå ind i investeringen?

”Vi har brugt utrolig meget tid både sammen med ledelsen og andre rådgivere og har prøvet at gå ind og få afdækket muligheder og risici. Grundlæggende er det jo en god bank, der bare ligger med en noget speciel udlånsbog. For den har jo rigtig meget landbrug på bogen, og det er jo den helt store risiko i dette her, nemlig landbrugets helbred,” siger Keld Henriksen.

Hvilke overvejelser har I gjort omkring landbruget?

”Der er jo små lyspunkter derude. Vi håber og tror, at banken har taget de hensættelser, der skal tages indtil nu.”

Så I mener, at der er hensat tilstrækkeligt?

”Ja, det tror vi. Men det har man jo troet mange gange mange steder i forskellige sammenhænge. Hvis landbruget får det ringere igen, så er der jo ikke taget det, der skal tages. Det er jo ikke noget, man bare kan sætte to streger under og sige, at så er det det,” siger Keld Henriksen og fortsætter:

”I forhold til hvordan verden ser ud lige nu, så føler vi, at ledelsen har hånd om det. Men det er klart, at hvis verden ændrer sig i negativ retning, så kan der ske noget andet.”

Højere afkastforventning, men også højere risiko

Hvordan ser du afkastpotentialet?

”Jeg ser muligheden for et pænt afkast, som er højere end gennemsnitligt for aktier. Men også med en højere end gennemsnitlig risiko.”

Så hvad er et gennemsnitligt aktieafkast?

”Det er vel 7-8 pct., vi ser mulighed for et højere afkast end det. Men som nævnt også med højere risiko.”

Maj Invest og de øvrige investorer køber aktier af staten for 1. kr. per styk inden en planlagt kapitalforhøjelse på 745 mio. kr. til efteråret. Inden konsortiet udsendte sit købstilbud på 1 kr. per aktie, handlede Vestjysk Bank til kurs 13, så umiddelbart kan købstilbuddet se lavt ud.

”Her skal man dog tænke på, at for hver krone konsortiet køber fra staten, kommer man med 5 kr. i ny kapital,” understreger Keld Henriksen og fortsætter:

”Og ja, vi har bestemt undret os over kursen inden købstilbuddet. Kurs 13 svarer til, at man betaler næsten 1,5 gange indre værdi, hvilket virker meget aggressivt i betragtning af en egenkapitalforrentning på blot 5-6 pct. i 2016.”

Til sammenligning nævner han Nordjyske Bank, som størrelsesmæssigt og geografisk kan sammenlignes med Vestjysk Bank.

Nordjyske Bank har senest præsteret en egenkapitalforrentning på mere end 8 pct., og aktien handler i øjeblikket til en kurs/indre værdi på 0,75.

Mere fra FinansWatch

Bankerne trækker sig mere og mere fra drilling og olie

For selskaber som Odfjell Drilling er det blevet en krævende opgave at overtale bankerne til at komme med ny finansiering. Bankerne fortsætter med at trække sig fra oliesegmentet, da "mange selskaber fortsat er i en udfordrende situation," siger Nordea-chef.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs