FinansWatch

Vestjysk Bank: Landbruget har det ikke så skidt endda

Vestjysk Bank er ikke så bekymret for den del af udlånsbogen, der vedrører landbrug, som nyhederne om det trængte erhverv ellers kunne give anledning til at tro.

Administrerende direktør Frank Kristensen påpeger, at selvom svineproducenterne er pressede, så oplever andre dele af erhvervet gode tider.

"Minkproduktion er blevet meget givtigt, og for de rene planteavlere er priserne blevet rigtig fine. Mælkeproducenterne, specielt de økologiske, får nogle fine priser," forklarer bankdirektøren.

I halvårsregnskabet, der blev offentliggjort torsdag morgen, er bankens udlån til landbrug og fiskeri opgivet til 17 pct. af den samlede udlånsbog på 23 mia. kr. Frank Kristensen oplyser, at de 14 pct. er lån til landbruget, mens de 3 pct. er udlånt til fiskeri, der ifølge bankdirektøren har det rigtig godt.

Svineproducenter i problemer

At landbruget ellers er et erhverv i krise dokumenteres af den seneste konkursstatistik fra analysehuset Experian. Heraf fremgår det, at antallet af konkurser i landbruget er steget 41 pct. det seneste år. I alt er 110 landbrug gået helt ned med flaget fra august sidste år til juli i år.

Hos Vestjysk Bank oplever de især, at det er svineproducenterne uden tilstrækkelig egen jord, der er i problemer.

"De bliver ramt af de højere foderpriser, selvom kødpriserne også er steget. Nogle af dem er kommet ind på markedet på et tidspunkt, hvor jordpriserne var høje, og de har det skidt. Dem håndterer vi," fastslår Frank Kristensen.

Vestjysk Bank tog nedskrivninger på i alt 89 mio. kr. i andet kvartal. Landbrug og fiskeri tegnede sig for 12 pct. af nedskrivningerne, mens en tredjedel stammer fra området "energiforsyning".

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs