FinansWatch

Sydbank: Aktionærer kan blive forgyldte

Handelsbanken forventer desuden, at Sydbank i forbindelse med regnskabet vil lancere et tilbagekøb af aktier for 800 mio. kr. i 2016.

Foto: Sydbank/PR

Der kan være store udlodninger på vej til aktionærerne i Sydbank. Sådan lyder vurderingen fra flere analytikere forud for, at Sydbank fremlægger regnskab for fjerde kvartal 24. februar.

Sydbank startede sidste år et tilbagekøbsprogram oveni deres dividende. Det er min klare forventning, at de vil gøre noget lignende for 2016," siger Christian Hede, der er analytiker hos bankkollegaen Nordea, til Ritzau Finans.

Han forventer en dividendeudlodning, som ligger omkring 50 pct. af årets overskud, plus et ret betydeligt aktietilbagekøbsprogram.

"Det gør, at vi er ude i en meget betydelig udlodning i omegnen af 10 pct. til aktionærerne af nuværende kurs. Det har vi set fra flere banker. Og det er måske ved at blive normen mere end undtagelsen i de her tider," mener Christian Hede.

Hos Handelsbanken er man endnu mere optimistisk på aktionærernes vegne.

"Før første kvartal 2018 forventer vi, at Sydbank vil tilbagebetale 25 pct. af sin nuværende markedsværdi til aktionærerne gennem udbytte og tilbagekøb. Vi tror, Sydbank vil tilbyde sine aktionærer det højeste samlede udbytte blandt de nordiske banker i 2016 med et samlet udbytte på 11 pct.," skriver handelsbanken i en analyse.

Handelsbanken forventer desuden, at Sydbank i forbindelse med regnskabet vil lancere et tilbagekøb af aktier for 800 mio. kr. i 2016.

Logikken bag estimaterne er, at Sydbank nu har opbygget mere kapital, end banken kan få ud at arbejde via udlån.

"Når der er lav vækst, og man tjener penge, så skal en stor del af de penge ud til aktionærerne igen for ikke at have meget kapital og dermed en for lav egenkapitalforrentning," forklarer Christian Hede.

Venter fornuftigt regnskab

Overordnet forventer Nordea-analytikeren, at det bliver et fornuftigt regnskab, som banken aflægger.

"Det, der kan gøre, om det tipper til den ene eller anden side er, dels om nettorenteindtægterne holder sig, som de skal, dels deres tab på udlån," forklarer Christian Hede.

"Laver man det tankeeksperiment, at Sydbank sænker tabene på udlån til nul – hvilket Danske Bank og Jyske Bank har gjort – vil regnskabet få en pil opad, hvis nettorenteindtægterne holder sig. Falder nettorenteindtægterne omvendt mere end frygtet, kan det få pilen til at pege nedad. Det er relativt banale parametre, men det siger også noget om, at vi er nede i småtingsafdelingen for at afgøre, om det her bliver et godkendt regnskab eller ej," uddyber han.

Fokus på nettorenteindtægterne skal ses i lyset af, at bankerne i tredje kvartal fik en brat opvågning idet de måtte erkende, at nettorenteindtægterne var presset.

"Grunden til det er, at der stor konkurrence på bankudlån generelt, specifikt på de bedste kunder og nok aller mest på de bedste små og mellemstore virksomheder. Og de små og mellemstore virksomheder er netop den type kunder, som Sydbank operer mest med," forklarer Christian Hede.

Hos Handelsbanken vurderer man, at nettorenteindtægterne vil falde med 1 pct.

Et andet fokuspunkt for Sydbank-regnskabet bliver, hvor store tabene på udlån bliver.

"Vi har netop set, at Jyske Bank har tilbageførsler – altså at de har indtægter, hvor de burde have tab. Vi nærmer os nok noget lignende for Sydbank. Det bliver interessant at se, om vi er kommet dertil," pointerer Christian Hede.

Landgbruger spøger stadig lidt

Sydbank har imidlertid haft tab på sine landbrugskunder de seneste kvartaler. Landbruget har da også i lang tid været akilleshælen for de fleste danske banker.

Hos Handelsbanken venter man ikke, at Sydbank vil opleve tab på udlån i fjerde kvartal, på trods af at der fortsat er pres på blandt andre de danske mælkeproducenter.

Vurderingen er dog en anden hos Danske Markets, som i en analyse skriver, at man forventer, at Sydbanks indtjening vil blive belastet af højere tab for landbruget i kvartalet.

Nedskrivninger er da traditionelt også et omdrejningspunkt for bankers regnskaber.

"Jeg vurderer, at nedskrivningerne klart er på vej ned for Sydbank. Vi har set et par kvartaler, hvor der har været en antydning af, at en hovedrengøring på området er ved at nærme sig vejs ende. I tredje kvartal faldt nedskrivningerne til cirka det halve af, hvad de havde været kvartalerne før. Og jeg forventer et yderligere fald i fjerde kvartal," siger Christian Hede.

Handelsbanken analytikere påpeger, at Sydbank allerede har nedskrevet 11 pct. af sin eksponering, som stammer fra før finanskrisen. Handelsbanken tror derfor, at hensættelserne vil falde nok til, at Sydbanks vil være i stand til at levere en forrentning af egenkapitalen på over 14 pct. i slutningen af 2017.

Signalerne fra de større banker har da også været, at der ikke har været tab på udlån ud over til landbruget.

"Så kan Sydbank selvfølgelig vælge at skrive meget ned på landbruget, hvis de vil, men det er meget en politisk beslutning. Derfor er det også svært at spå om, hvad de vil gøre, men jeg forventer, at de vil lade trenden fra tredje kvartal fortsætte og lade nedskrivningerne falde yderligere," siger Christian Hede.

Mere klarhed om strategien

I tredje kvartal 2015 var det helt store fokus for Sydbanks regnskab lanceringen af en ny strategi.

Hos Danske Markets vurderer man, at en indfrielse af 2018-planen vil blive vanskelig i 2016.

"En forbier på indtægterne ligger i vores syn i kortene - men kun for 2016 , ikke for 2018," skriver Danske Markets.

Christian Hede hæfter sig ved, at strategien stadig mangler at blive mere konkret.

"Det er en strategi, som i mine øjne har været lidt en blandet landhandel. Nogle ting er lidt diffuse, for eksempel at man gerne vil have nedskrivninger på under 50 basispoint over tid. Det kan vi ikke bruge til så meget her i 2016, hvor det er nogle andre ting, der gælder," siger Nordea-analytikeren.

Sydbank meddelte også i forbindelse med fremlæggelsen af strategien, at man vil spare 50 mio. på omkostningssiden om året.

"Det regner jeg stærkt med, at de lever op til, idet de historisk har været meget gode til omkostningsbesparelser," vurderer Christian Hede.

Han er dog ikke helt så optimistisk omkring Sydbanks målsætning om at forøge basisindtjening med mindst 50 mio. kr. om året.

"Det bliver relativt vanskeligt i 2016. Men jeg vurderer nu, at Sydbank kan komme i mål med det, fordi de har fået hjælp – hvis man kan kalde det – af Nykredits hævning af bidragssatserne, som også vil øge indtjeningen hos Sydbank," spår Christian Hede.


/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Mangeårig Alka-topchef smutter til rival: Undrer sig over Tryg-salg

Fagbevægelsens salg af Alka til Tryg får tidligere topchef til at skifte arbejdsplads efter knap 30 år. De gamle ejere sprang pludselig af toget, og det undrer mig, siger han i et interview med FinansWatch om det nye job og karrieren, der strækker sig fra et lille advokatkontor i København til en uendelig horisont i Grønland.

Overflod af kapital skal give Møns-direktør frihed

Når Møns Bank nu laver en markant kapitaludvidelse, er det for at få mere frihed til at udvikle forretningen og vokse i skyggen af kommende kapitalkrav, fortæller direktøren. Han medgiver, at banken lige nu har rigelig kapital, men det er lettere at få kapital, når man ikke har et akut behov, end når man virkelig mangler.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere