Producenter af juletræer skælder ud på Sydbank med sang, demonstration og lune pølser

Onsdag middag var godt 100 mennesker med tilknytning til eller sympati for en trængt juletræsbranche mødt op til demonstration foran Sydbanks hovedkontor i Aabenraa.

Foto: Dorthe Bach

En svævende julemand på størrelse med et mindre kirketårn får onsdag middag bilisterne til at spærre øjnene op, når de kører på omfartsvejen rundt om den sønderjyske by Aabenraa.

Julemanden er placeret lige overfor indkørslen til Sydbanks hovedkontor, og selvom vejret godt kunne give forventninger til, at julen kommer tidligt i år, så er han der ikke af festlige årsager. Som selskab har julemanden en række juletræer, skilte med slagord og godt 100 mennesker fortrinsvis klædt i oilskin, fleece og termotøj i grå, brune og mørkegrønne nuancer.

Midt i mængden står en talerstol med to små, pyntede juletræer og et skilt med budskabet "Stop unfair konkurrence nu". I løbet af den næste times tid træder forskellige personer med tilknytning til branchen for juletræsproduktion op på scenen.

Fælles for talerne, der både rummer en tysk og flere danske juletræsproducenter samt en advokat, er en utilfredshed med, at Sydbank ejer juletræsproducenten Green Team.

Håber på opmærksomhed

Henrik Abrahamsen er en af de utilfredse producenter og initiativtager til demonstrationen. Ligesom flere af de andre producenter er det hans første gang som både arrangør og deltager i en demonstration. Hans håb er, at omverdenen får øjnene op for producenternes kvaler, som han giver Sydbanks ejerskab en stor del af skylden for.

"De sælger til halv pris af produktionspris, og der kan vi ikke være med," siger han om Green Team.

"Jeg taber massevis, massevis af penge, og det gør andre producenter også. Man kan ikke leve af det halve af produktionsprisen," siger Henrik Abrahamsen.

Foto: Dorthe Bach
Foto: Dorthe Bach

Fra 2016 frem til 2019 havde Green Team store underskud på regnskaberne kulminerende med et tab på 260,8 mio. kr. i 2018/2019. I oktober 2019 købte Sydbank så den svenske kapitalfond Adelis Eqiuty og en række mindretalsaktionærer ud af det kriseramte selskab og gennemførte en rekonstruktion. Sidste gang Green Team afleverede regnskab, var i december 2020. Her viste bundlinjen et overskud på 25,7 mio. kr.

Ifølge juletræsproducenterne, der har organiseret sig under navnet Fair Konkurrence, medvirker rekonstruktionen og Sydbanks nuværende ejerskab til prisdumping og dermed forårsager, at branchen styrtbløder.

Ifølge Fair Konkurrences udregninger har Sydbank sat 500 mio. kr. til på Green Team, og Henrik Abrahamsen forventer, at et beløb i samme størrelsesorden kan følge efter.

Foto: Dorthe Bach
Foto: Dorthe Bach

Ifølge prisstatistikken fra brancheforeningen Danske Juletræer toppede priserne på juletræer for et årti siden. Dengang kunne en producent opnå en pris på omkring 120 kr. for et træ på mellem halvanden og to meter. I 2020 var prisen halveret.

Og for Henrik Abrahamsen, der med egne ord selv for nylig fik eftergivet en gæld på 7 mio. kr. i Sydbank, inden han måtte på udkig efter en ny bankforbindelse, er der udsigt til endnu et dårligt år. 

"Det bliver lige så dårligt som de andre år. Det bliver et kæmpe minus igen. Træerne er solgt til halv pris," siger Henrik Abrahamsen.

Rundt om på pladsen foran Sydbank begynder forsamlingen at gnidre med en uddelt pamflet. Det er programmet for dagens demonstration, der på bagsiden har trykt en lejlighedssang. Sangen har titlen "Hvad kan vi gøre for dig". Samme ord findes nederst på Sydbank hjemmeside og er ofte blevet brugt i reklamesammenhænge. Melodien er naturligvis "Højt fra træets grønne top".

Efter sangen er der taler, og Sydbanks kommunikations- og marketingsdirektør Søren Reumert og pressechef Susanne Faber besøger pladsen, hvor de blandt andet taler med Henrik Abrahamsen. Imens bliver der langet ristede pølser og Cocio over disken i en lejet pølsevogn.

Ikke enig om særlig meget

Indenfor i Sydbanks gule murstensdomicil er demonstrationen også blevet markeret med pølser til frokost i kantinen. Men selvom det ikke er hverdagskost med demonstrationer foran hoveddøren i banken, der ynder at kalde sig "Danmarks Erhvervsbank", så får det ikke banken til at ændre mening i sagen.

"De er i deres gode ret til at demonstrere. Den er lovlig anmeldt, og julemanden er flot. Men jeg har tidligere brugt den vending, at man ikke får mere ret af, at man laver larm. Og vi er ikke enige om særlig meget," siger Søren Reumert. 

Han afviser kategorisk flere af Fair Konkurrences kritikpunkter. 

"De siger blandt andet, at vores ejerskab er ulovligt. Det er det selvfølgelig ikke," siger han som det første.

Kritikken af, at Sydbank tilfører Green Team midler, afviser han også.

"Det er en virksomhed, der kører med de evner og den drift, de nu har," siger Søren Reumert.

Han understreger, at Green Team har været igennem en rekonstruktion efter helt almindelige principper, der blandt andet har betydet, at Sydbank i sin tid konverterede gæld til kapital. Hvad angår driften, er der ansat en direktør til at tage sig af den.

"Men Green Team havde jo også en egenkapital på 400 mio. kr. engang. Den er jo også væk," siger Søren Reumert.

Han understreger, at Sydbank ingen interesse har i at eje Green Team længere end højst nødvendigt. At ejerskabet snart har været i to år, hænger sammen med, at branchen er trængt.

Foto: Dorthe Bach
Foto: Dorthe Bach

"Vi har overhovedet ikke interesse i at eje noget for evigt. Vi sælger, så snart der er en villig, evnerig køber, der kan og vil købe til en pris, vi kan acceptere,” siger han. 

Han mener ikke, juletræsproducenterne havde været bedre stillet, hvis Sydbank i sin tid havde ladet Green Team gå konkurs. 

"Hvad var der så sket? Så var der kommet en og havde købt det for en 1. kr. Hvad mon de ville have solgt juletræerne for?," lyder det retorisk fra Søren Reumert.

Han mener ikke, at Sydbanks ejerskab ændrer på, at julemarkedsbranchen er presset og har været det gennem mange år.

"Green Team dumper ikke priserne. De træer, der typisk sælges billigst, er træer af lav kvalitet, og de kan komme under produktionsprisen," siger Søren Reumert.

Forfærdelig situation

Han kan godt kan sætte sig ind i producenternes frustration over juletræsmarkedet.

"Det er da en forfærdelig situation at være i, men det er ikke vores skyld."

Blandt demonstranterne foran Sydbank har Rasmus Seebachs stemme flere gange lydt udover pladsen. Julehittet "Lille store verden" med budskabet om, at der i december er "håb selv for mennesker", er strømmet ud fra medbragte højtalere.

Og ifølge Henrik Abrahmsen og medarrangør Bjarke Buurman Schwartz er der skam også håb for juletræsproducenterne, hvis Sydbank enten ser at få virksomheden solgt eller lader den gå konkurs.

"Det er den eneste løsning," lyder det fra Abrahamsen.