FinansWatch

Karen Frøsig er bekymret over manglende investeringslyst

Sydbanks topchef ser bekymret på "gåpåmodet" ude i de danske virksomheder.

Karen Frøsig Foto: Sydbank/PR

Coronakrisen har ikke hjulpet investeringslysten i det danske erhvervsliv, hvilket Sydbank kan måle på erhvervskundernes træk på kreditterne i banken.

Den manglende appetit på at foretage investeringer bekymrer bankens administrerende direktør, Karen Frøsig - på egne og samfundets vegne.

Siden årsskiftet har Sydbank måttet se sit bankudlån svinde ind med 4,6 mia. kr., så det ved udgangen af tredje kvartal er reduceret til 56,0 mia. kr. Af faldet tegner udlån til erhvervskunder sig for 3,5 mia. kr.

En lille lyspunkt er dog en stigning i udlånet i tredje kvartal i forhold til andet kvartal.

"Kreditformidlingen er isoleret over tredje kvartal steget med halvandet milliard og udlånstrækket med en halv milliard, så for første gang, siden vi blev bekendt med corona, ser vi et øget træk, og det synes jeg er dejligt."

"Men jeg kan godt bekymre mig om investeringslysten og gåpåmodet ude i de danske virksomheder. Det er noget, jeg bekymrer mig rigtigt meget om, både selvfølgelig for mig eget regnskab, men også for det danske samfund i det hele taget," siger Karen Frøsig i et interview med Ritzau Finans.

I årets løb har bankens udlån været negativt påvirket af statens hjælpepakker, der indeholder udskydelse af moms- og skattebetalinger. Det har umiddelbart reduceret kundernes behov for at trække på deres kreditfaciliteter i banken. Hvordan billedet havde set ud uden likviditetsudpumpningen fra staten, er svært at konkludere på.

"Vi synes ikke, at vi har set investeringslysten - og dermed trækkene - for alvor er kommet tilbage. Men staten har pumpet utroligt mange penge ud i skatte- og afgiftslettelser, og det kan være svært for os helt at have det fulde overblik over, hvad det betyder. Hvis vi kunne isolere det, ville vi jo nok være noget tættere på at være tilbage," vurderer Karen Frøsig.

Sydbank har affyret startskuddet i ny bølge af negative renter

Sydbank sænker indlånsgrænse for negativ rente til 100.000 kr. og præciserer forventningerne

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere