FinansWatch

Kendt erhvervsmand revser Sydbank for mangel på god selskabsstyring

Tidligere Tryg-formand og nuværende formand for Lundbeck-fonden, Jørgen Huno Rasmussen, kritiserer Sydbank for mangel på god governance. "Jeg kan ikke komme i tanke om en lignende situation i dansk erhvervsliv," siger han til FinansWatch. Afgået formand tilslutter sig synspunkterne.

Jørgen Huno Rasmussen, professionelt bestyrelsesmedlem og bl.a. formand for Lundbeckfonden Foto: Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix

Den kendte erhvervsmand Jørgen Huno Rasmussen – der bl.a. er tidligere topchef for FLSmidth og har erfaring fra finansielle virksomheder i sit tidligere virke som formand for Tryg og nu som formand for Lundbeckfonden – melder sig ind i debatten om selskabsstyringen i Sydbank.

Det gør han i et interview med FinansWatch.

Han kommenterer på udviklingen, efter at fire bestyrelsesmedlemmer, heriblandt daværende formand Torben Nielsen, valgte at forlade bestyrelsen tilbage i septemper sidste år.

To af posterne – en kandidat med erfaring fra ledelsen af et finansielt institut og en ny formand for revisionsudvalget – er endnu ikke besat.

"Jeg kan konstatere, at der har siddet en meget erfaren formand, en næstformand og to øvrige medlemmer, som har forladt bestyrelsen tilsyneladende efter en konflikt med direktionen. Vel at mærke uden at selskabet har givet nogen forklaring herpå," siger Jørgen Huno Rasmussen.

Han udtaler sig på baggrund af mediedækningen af sagen, som har fyldt meget de seneste måneder. Han har i flere sammenhænge markeret sig i debatter om god selskabsstyring, herunder i sin tid som formand for forsikringsselskabet Tryg.

Tidligere Sydbank-formand Torben Nielsen udtaler til FinansWatch, at han tilslutter sig de synspunkter, som Jørgen Huno Rasmussen har fremført, men har derudover ikke yderligere kommentarer.

Som FinansWatch har erfaret, handlede uenigheden blandt andet om, at de nu afgående medlemmer gerne så, at Sydbank var åben for fusioner med større banker, mens topchef Karen Frøsig ønskede, at Sydbank skulle fortsætte som selvstændig bank. Men banken har ikke uddybet den uenighed over for pressen.

Ikke god governance

Karen Frøsig endte med at vinde magtkampen – bl.a. med opbakning fra fire medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer.

Ifølge Jørgen Huno Rasmussen er forløbet ikke et udtryk for god governance, altså god selskabsledelse, i Sydbank. For som han siger:

"Det skulle gerne være sådan, at det er bestyrelsen, som udstikker linjen, fastsætter den overordnede strategi og udpeger direktionen. Set udefra virker det nærmest omvendt. Så hvis jeg var aktionær, ville jeg se det som et problem."

Han undrer sig over, at hverken aktionærer eller Finanstilsynet "tilsyneladende går ind og ændrer på en situation, der ikke er udtryk for god governance."

"Jeg kan ikke komme i tanke om en lignende situation i dansk erhvervsliv, hvor et børsnoteret selskab ikke redegør for formandskabets afgang," siger han.

"Det er en usædvanlig situation, og derfor må man formode, at enhver, der måtte overveje at blive en del af bestyrelsen, beder om en meget grundig forklaring på, hvorfor det tidligere formandskab valgte at forlade bestyrelsen."

Efter Torben Nielsen, bl.a. tidligere nationalbankdirektør, forlod banken, har Lars Mikkelgaard-Jensen overtaget formandsposten i Sydbank. Han har bl.a. en fortid som chef for IBM i Danmark. Torben Nielsen er næstformand i Tryg og har siddet i bestyrelsen, mens Jørgen Huno Rasmussen var formand.

Sydbank oplyser, at man forventer at præsentere de to nye bestyrelsesmedlemmer senere på måneden, men Sydbank har ingen kommentarer til Jørgen Huno Rasmussens synspunkter.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere