FinansWatch

Sydbank: Spænding om landbrug og renteindtægter

Halvåret vil stå i skyggen af landbruget - men blive båret frem af stigende renteindtægter. Sådan lyder analytikernes forventninger til Sydbank.

Foto: Andreasen Carsten

Landbrugets krise vil komme i fornyet fokus, når Sydbank aflægger regnskab på tirsdag. For spørgsmålet er, hvor længe Sydbank kan slippe for markante tab på landbrugsområdet, der de seneste år har udgjort omkring 7 pct. af bankens samlede lånebog.

"Vi hæver nedskrivningsestimaterne for Sydbank inden regnskabet, da vi specielt ser risici på landbrugssiden. Danske Bank tog kollektive nedskrivninger i andet kvartal på bl.a. landbrug, og Sydbank har ikke været aggressive med at nedskrive på landbrug indtil videre," pointerer Nykredits bankanalytiker Mads Thinggaard i en kommentar forud for regnskabet fra Aabenraa.

Konsensus i markedet er, at Sydbank vil skulle tage nedskrivninger for i alt 250 mio. kr. Det viser en prognose udarbejdet af SME Direkt for Ritzau Finans forud for regnskabet. Dermed ventes nedskrivningerne at være uændrede i forhold til første kvartal, men en del lavere end samme periode sidste år, hvor de blev 310 mio. kr.

Til at overskue

Da Sydbank aflagde årsregnskab var direktør Karen Frøsig da heller ikke udpræget bekymret på landbrugets vegne.

"Vi har ikke haft voldsomme tab på landbruget. Det er til at overskue," sagde Karen Frøsig.

Siden er landbrugets afregningspriser dog faldet, og antallet af konkurser i landbruget er ifølge den seneste konkursstatistik fra analysehuset Experian steget 41 pct. det seneste år. I alt er 110 landbrug gået helt ned med flaget fra august sidste år til juli i år.

Hvad angår indtjeningen ser Sydbank ud til at være godt kørende.

Basisindtjeningen eksklusive handel ventes at stige til 815 mio. kr. i andet kvartal fra 799 mio. kr. i første kvartal.

Indtæger stiger trods udlånsfald

"På trods af et fald i bankudlånet i sidste kvartal, ser vi Sydbank hæve nettorenteindtægterne, blandt andet med baggrund i den renteforhøjelse banken foretog i maj måned. Sydbank har senere foretaget en yderligere isoleret forhøjelse af udlånsrenten, som vil hjælpe banken fremadrettet," skriver Mads Thinggaard fra Nykredit Markets, der har en købsanbefaling på aktien.

Til gengæld ventes handelsindtjeningen at ligge lidt under første kvartal og også en del lavere end andet kvartal sidste år.

Af de syv analytikere, der har bidraget til SME Direkts prognose, har fire en købsanbefaling på aktien, mens tre er neutrale og ingen anbefaler "sælg". Samme billede tegnede sig forud for regnskabet for første kvartal. Siden da er aktiekursen faldet omkring 25 pct. mens C20-indekset i samme periode har mistet cirka 22 pct. af sin værdi.

AF RITZAU FINANS

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs