FinansWatch

Nyby: Det er rigtige erhvervskunder, vi overtager

Direktør i Spar Nord Bank, Lasse Nyby, er tilfreds med at have købt en kundeportefølje hos FIH, der passer godt til bankens ambitioner om vækst på erhverv uden for Nordjylland. Han afviser samtidig ikke, at man vil gå på opkøb igen.

Forhandlingerne om overtagelse af kunder har længe været i gang mellem FIH og Spar Nord. Her til morgen blev det så offentliggjort, at Spar Nord har købt en portefølje på 900 kunder med lån for i alt 4 mia. kr.  

”Det er faktisk erhvervskunder bredt fordelt på alle sektorer fordelt over hele landet. Der er selvfølgelig en betydelig overvægt inden for industri og handel, og det er en portefølje helt uden landbrugskunder og med en meget lille eksponering mod ejendomme. Så det er rigtige erhvervskunder, vi overtager,” siger direktør i Spar Nord, Lasse Nyby, til FinansWatch.

Han oplyser, at den lange forhandlingsproces ikke skyldes nogle specielle knaster, man skulle over, men at det nu engang bare er sådan, forhandlinger kan være.

Hvordan passer den nye kundeportefølje ind hos jer?

”Det passer rigtig, rigtig fint. Vi har gerne villet have lidt mere krop på vores erhverv uden for det nordjyske område. Omkring 10 pct. af den her portefølje er nordjysk, og det passer rigtig fint med vores ambitioner om at blive lidt større på erhverv uden for Nordjylland. Typemæssigt er det små- og mellemstore erhvervskunder, vi har fokuseret på i den her aftale. Det er også det, vi selv synes, vi er bedst til,” siger han.

Så meget vil Spar Nord tjene på FIH-kunder 

Gode kunder til relativt lille beløb

Samtidig med overtagelsen af porteføljen får Spar Nord ligeledes 30 medarbejdere med fra FIH. Det er meningen at disse medarbejdere i første omgang skal servicere de 900 kunder, så de ikke kommer til at mærke, at de kommer over til en ny bank. Det er meningen, at de 30 medarbejdere er permanente ansættelser.

FIH oplyser i fondsbørsmeddelelsen i forbindelse med salget, at Spar Nord betaler goodwill i forbindelse med transaktionen.

”Men vi har aftalt ikke at oplyse beløbets størrelse, men det vil naturligvis komme frem i forbindelse med vores årsregnskab. Jeg kan sige, at det er et relativt lille beløb i forhold til, at det er en mørkegrøn udlånsportefølje, vi overtager,” siger Lasse Nyby.

I oplyser, at den nye kundeportefølje har en lavere risiko end jeres nuværende erhvervskunder. Hvad ligger der i det?

”Der ligger to ting i det. Dels overtager vi kunder, som er spillevende. Det er kunder, der ikke er nedskrevet på eller er risikomarkeret. Det er helt almindelige, performende erhvervskunder. Derudover har FIH normalt pant i alle de udlån, de yder. Så vi har en bedre sikkerhedsmæssig afdækning i den her portefølje, end vores normale erhvervsportefølje. Så vi regner med, at tabsniveauet på den her portefølje vil være lavere end gennemsnittet på vores eksisterende portefølje,” siger han.

Måske mod på mere

I slutningen af april offentliggjorde Spar Nord, at de havde overtaget en portefølje fra Basisbank for i alt 300 mio. kr. Med købet af porteføljen fra FIH mener Lasse Nyby nu, at der nu lige skal ro på i den næste tid.

Han er dog ikke afvisende over for tanken om at foretage flere porteføljekøb på længere sigt.  

”Jeg tror, at med købet af kunder fra Basisbank og overtagelsen af den her pænt store portefølje fra FIH, så har vi behov for nogle måneder til at få det kørt ordentlig på plads og sikre, at kunderne kommer godt ind i banken. Når det så er sagt, så er vi stadig i en konjunktursituation, hvor hverken privat- eller erhvervskunder låner en hel masse i bankerne. Så når vi kommer lidt frem i andet halvår vil vi nok stadig have mod på at kigge på, hvad der måtte være til salg rundt omkring,” siger Lasse Nyby til FinansWatch. 

FIH sælger 2/3 af alle kunder til Spar Nord

FIH lukker og slukker 

Mere fra FinansWatch

LB Forsikring: Prisstigning på Tesla var en fejl

Det er sværere at værdisætte Teslaer, og trods ambitioner om billigere forsikringer på grønne elbiler, har LB Forsikring hævet priserne på større elbiler. Men prisstigningen var en fejl, erkender selskabet.

Sampension udpeger ESG-chef

Et større fokus på ansvarlige investeringer får Sampension til at udpege en ESG-chef. Han kommer fra en intern stilling i huset, hvor han indtil nu har været Chief Legal Officer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs