FinansWatch

Regnskab: Der er igen røde tal på bundlinjen i DAB

Både top- og bundlinjen skrumpede sidste år i Danske Andelskassers Bank, der i slutningen af 2015 gennemførte en større kapitalmanøvre. (opdateres)

Danske Andelskassers Bank lander et resultat efter skat på -11,7 mio. kr. for 2015. Det fremgår af bankens netop udsendte årsregnskab. Den unge fusionsbank lykkedes ellers med at skabe et overskud på 20,4 mio. kr. sidste år efter flere års markante underskud på grund af voldsomme nedskrivninger.

"Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg selvfølgelig hellere havde set et overskud i 2015 end et mindre underskud, især når nu jeg gennem hele året har været vidne til et meget højt aktivitetsniveau blandt medarbejderne. Og læser man lidt bagom tallene, er der faktisk tale om et ganske acceptabelt resultat, hvor vi i 4. kvartal nåede at hente en del af underskuddet fra årets 3. kvartal," udtaler Jan Pedersen, adm. direktør i DAB, i en pressemeddelelse.

Sidste års tilbagegang kommer sig blandt andet af en kraftigt faldende toplinje. Netto renteindtægterne falder fra 384,4 mio. kr. i 2014 til 332,5 mio. kr. sidste år. Omvendt stiger gebyrindtægterne med 14 mio. kr. til i alt 234 mio. kr., men fremgangen er langt fra nok til at afbøde det store tab i renteindtægter.

På den positive side kan banken konstatere, at nedskrivningerne for tredje år i træk falder. Mens DAB i 2014 havde en nedskrivningspost på 153,3 mio. kr. var posten i 2015 faldet til 118,4 mio. kr.

Også kursreguleringerne falder markant sammenlignet med 2014. Sidste år kunne Danske Andelskassers Bank tage en gevinst på posten på 16,2 mio. kr., mens den forrige år var positiv med 65 mio. kr. Det er især store tab på obligationsbeholdningen, der giver tilbagang på posten, men også en ekstraordinær gevinst fra salget af Nets-aktier i 2014 er med til at forklare det store udsving.

Udlån og indlån skrumper

Lånebogen i den gamle sammenslutning af andelskasser skrumpede også sidste år. Udlånet faldt med 265 mio. kr. til i alt 5,4 mia. kr. Indlånet falder også i DAB fra 8,56 mia. kr. til 8,32 mia. kr. Det giver fortsat et markant indlånsoverskud, som har kostet banken et større en-cifret millionbeløb sidste år.

"Desværre har uroen på de finansielle markeder i december resulteret i et større kurstab svarende til årets underskud. Til gengæld er der mange positive elementer i regnskabet, som fortjener at blive fremhævet. Bankens omkostninger og nedskrivninger er faldet, og gebyr- og provisionsindtægterne er steget. Ligeledes er udlånet nogenlunde stabilt henover 2015," udtaler Jan Pedersen i pressemeddelelsen.

I løbet af 2015 er antallet af medarbejdere nedbragt fra 405 til 382. Det har blandt andet medvirket til at nedbringe omkostningerne til personale og administration fra 444,8 mio. kr. i 2014 til 424,7 mio. kr.

I 2016 forventer DAB et svagt stigende udlån, og en forbedret basisindtjening i niveauet 220-240. Det skal ses i forhold til basisindtjeningen i 2015, der landede op 129,5 mio. kr.

Forsiden lige nu

19-årig sønderjyde blev tiltrukket af finanssektorens åbne døre

DERFOR LOKKER FINANSERNE: Kun fantasien sætter grænser for den 25-årige bankrådgiver René Andersen, der på seks år er gået fra elev, til privatrådgiver og nu til erhvervskunderådgiver i Kreditbanken. "Jeg har svært ved at forestille mig, at der er et andet sted, det er mere spændende at være," siger han i FinansWatchs nye serie om unges vej ind i finansbranchen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere