Fisker forsvarer gearede Københavner-kreditter

Saxo Bank fik på puklen i pressen, fordi kunderne gearede deres investeringer og mange tabte på valutahandel. Men hvad med Ringkjøbing Landbobanks aktie-kreditter.
Foto: Holger Bundgaard
Foto: Holger Bundgaard

Bundsolid, velpolstret, konservativ og Vestjysk.

Det er normalt den slags ord, der klæber positivt til John Fisker, Bent Naur og resten af succesrige Ringkjøbing Landbobank. Men historien om Ringkjøbing Landbobanks store succes, lønsomme vækst og landets bedste forrentning af egenkapitalen handler også om velhavende kunder, der spekulerer vildt og voldsomt på aktiemarkedet.

Og når man gør det, så er der altid nogle der taber penge. Mange penge.Meget hurtigt. Og det er der ikke meget konservatisme, velpolstret balance og Vestjysk snusfornuft over.

Det stritter

Så set udefra – bedømt på den rene overflade – så stritter image og den reelle adfærd i Ringkjøbing Landbobank i hver sin retning. Er den ene af bankens to direktører, John Fisker, enig i det?

”Nej, jeg syntes ikke, at der er et modsætningsforhold mellem de to ting, selvom det måske kan se sådan ud. Men bag det overfladiske billede gemmer sig nogle fakta, om bl.a. vores rådgivning, som gør, at vi ikke er en bank, hvor spekulanter får frit spil,” siger John Fisker til FinansWatch.

Er der da noget i vejen med at være de smarte Vestjyder, der narrer de overmodige københavnere, og tjener gode penge på, at de tror, de kan slå markedet?

”Ha, ha, det ved jeg nu ikke, vi ønsker jo ikke at se passivt på, at vores kunder taber penge, mens vi tjener penge, selvom det selvfølgelig sker, at kunder taber store summer. Og faktisk kaldte vi det for københavnerkreditter i midten af halvfemserne, da det blev et forretningsområde for os at låne penge ud til aktiespekulation,” siger John Fisker.

Et gear mere

Det var tilbage i 1995 og Ringkjøbing Landbobank tjente penge på at lade velhavende kunder ”få et gear mere på deres investering”, som John Fisker kalder det. Men banken ville gerne mere end blot få nogle renter for de penge, som de lånte ud til de semiprofessionelle aktieinvestorer. Derfor begyndte Ringkjøbing Landbobank at opbygge den fondsafdeling, som sidenhen er blevet udvidet år for år, hvor banken har børsmæglere ansat, så kurtagen på alle handlerne ryger til Ringkjøbing i stedet for at havne i konkurrenternes lommer.

”Men du skal huske på, at de kreditter vi giver til folk, der gearer, når de investerer, det er jo kun en meget lille del af de forretninger, som vores fondsafdeling laver. Vi er jo en private banking-enhed, eller det som vi her i Ringkjøbing kalder for en formuerådgivnings-enhed. Og det handler ikke om at låne penge ud til aktiespekulanter, det handler om at optimere sin formuepleje, hvor vi kigger på alt fra pension og sommerhuset til værdipapirer og nedsparingsstrategi,” siger John Fisker.

Stor viden

Men I låner penge ud til privatpersoner, der investerer meget store beløb i aktier. Og de gearer deres investering. Den form for forretning harmonerer umiddelbart dårligt med Jeres mere konservative og forsigtige image?

”Her skal man huske på, at det ikke er alle og enhver, som vi stiller en kredit til rådighed for. Det er kun folk med en vis formue, og som jeg ikke vil kalde for private investorer, det er semi-professionelle folk med en stor viden om markedet”.

Saxo Bank fik mange skæld ud i pressen for, at de tjente penge på, at deres kunder handlede valuta og at mange af disse kunder tabte mange penge, bl.a.fordi de gearede deres investeringer. Burde pressen så ikke også komme efter Jer, hvis den mente at det var i orden at kritisere Saxo Bank?

”Nu ved jeg slet ikke, hvordan Saxo Bank rådgiver deres kunder og hvad der er af rammer der. Og jeg ved heller ikke, om kritikken har været berettiget.Det eneste jeg kan sige er, at når vi låner folk penge til at handle aktier, så sikrer vi os, at vi har et overblik over deres formue. Og vi lader kun folk, der har råd til det, låne penge til aktiehandel. Og vi har altså aldrig, som nogle andre steder, ladet folk geare deres penge otte gange. Hos os kunne de låne eksempelvis 10 mio. kr. at købe aktier for, hvis de selv kom med ti mio. kr,” siger John Fisker.

Ingen pantsatte huse

Så jeg kan ikke komme ind til Jer med 200.000 kr. og låne 750.000 kr. til at spekulere i aktier?

”Nej, det ville du ikke kunne. Vi lader ikke folk pantsætte hus og den slags. Du skal komme med en stor egenkapital, før vi låner dig penge. Og så handler det også om, at hvis vi lader spekulanter uden penge komme ind, så er det jo typisk kun for en kort bemærkning. Der kan du ikke bygge langsigtede relationer op. Og det vil vi gerne. Og husk også på, at hvis vi ikke gav vores kunder en god rådgivning, så var der ikke så mange, der benyttede os”.

Det kunne jo være, fordi I tilbyder noget, som de ikke kan finde andre steder?

”Jeg mener, at vi tilbyder en god rådgivning, men vi er ikke mere lemfældige i forhold til kreditgivning, når det gælder aktiehandel. Men aktiehandel er en højrisiko aktiv-gruppe, hvor vi som bank har en særlig forpligtigelse i vores rådgivning. Men jeg bliver også nødt til at sige, at vi vil altså ikke forhindrer folk i at tjene gode penge. Og der er rigtig mange af vores kunder, der har tjent mange, mange penge på børsen,” siger John Fisker til FinansWatch.

Ringkøbing Landbobank ud i overhalingsbanen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også