FinansWatch

Regnskabsoptakt: Indtægter presses ned og omkostninger op i Nordea

Der er lagt op til et lavere overskud i år end i tredje kvartal sidste år hos Nordea, lyder det fra analytikere.

Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen

Storbanken Nordeas indtægter presses ned, men omkostningerne presses op, og det koster på bundlinjen i tredje kvartal sammenlignet samme kvartal året før.

Det viser medianen af estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Færre kursreguleringer - resultat af poster til dagsværdi - ventes specielt at presse Nordeas indtægter lavere i kvartalet sammenlignet med samme kvartal året før. Omkostningerne ventes at være højere. Dermed er der lagt op til et lavere overskud i år end i tredje kvartal sidste år, da en forventning om færre nedskrivninger ikke trækker nok op og kompenserer for den ventede nedgang i indtægterne og stigningen i omkostningerne.

For så vidt angår kursreguleringer, påpeger analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen, at tredje kvartal sidste år var et exceptionelt godt kvartal for kursreguleringsposten.

"Der var høj handelsaktivitet grundet den høje geopolitiske usikkerhed, specielt fra brexit og det amerikanske præsidentvalg," forklarer han.

Han ser ikke, at der i tredje kvartal i år har været så store politiske usikkerheder, selv om Nordkorea spøger fra tid til anden.

Han venter ikke, handelsaktiviteten i år har været anderledes end i et "normalt" tredje kvartal.

Fokus i regnskabet vil mere være på omkostninger og udlån ifølge Mikkel Emil Jensen.

Stigende omkostninger

"Vi er ikke overbevist om, at Nordea kan indfri sin målsætning om at holde omkostningsniveauet næste år på niveau med 2016," siger han.

Fremtiden byder nemlig på flere omkostninger til flytning af hovedkvarteret til Finland og udgifter til kommende regulering, men ikke mindst flere omkostninger til bankens nye it-platform.

I forhold til tredje kvartal sidste år venter analytikerne ifølge Ritzau Estimates en stigning i omkostningerne til 1226 mio. euro i kvartalet mod 1183 mio. euro i tredje kvartal sidste år. Sydbank ligger stort set på medianen med en forventning om omkostninger på 1228 mio. euro.

Pressede udlån

På udlånssiden ventes der fortsat et pres, der påvirker nettorenteindtægterne negativt.

"Vi ser gerne udviklingen med tilbagegang i udlån specielt til "wholesale banking" (Erhverv) har ændret sig og er blevet stabiliseret," siger han, men venter fortsat modstand på nettorenteindtægterne fra en mindre udlånsportefølje. Fra tredje til andet kvartal venter Sydbank dog en tilnærmelsesvis flad udvikling.

Positiv udvikling i nedskrivninger

Der ventes en positiv udvikling i nedskrivningerne, der ifølge estimaterne ventes at falde fra 135 mio. euro i tredje kvartal sidste år til 105 mio. euro i samme kvartal i år.

"Generelt højere kreditkvalitet, lave renter og stigende boligpriser mere end kompenserer for, at der fortsat er behov for kollektive henlæggelser til olie og offshore relaterede virksomheder," lyder det fra Sydbank analytikeren.

Stor forskel i depotomkostninger i danske banker

Nordea vinder sag om omdiskuteret aktiebeholdning

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere