FinansWatch

Nordea vil nu aktivt undersøge flytning til Danmark eller Finland

Nordea optrapper nu markant sin konflikt med den svenske regering. I bankens regnskab for første kvartal skriver topchef Casper von Koskull, at den svenske regulering er blevet så uforudsigelig og urimelig, at banken aktivt vil undersøge at flytte hovedkvarteret til Danmark eller Finland.

Nordea-chef Casper von Koskull skriver i bankens kvartalsregnskab, at der nu ses aktivt på at flytte Nordens største bank til Danmark eller Finland. Foto: Jens Henrik Daugaard

Nordens største bank, Nordea, har gennem længere tid været i et stadigt mere offentligt slagsmål med den svenske regering, som blev udløst af et forslag fra regeringen. Det lød på, at udgifter til en ny afviklingsfond for banker dels skulle være væsentligt højere end i det øvrige EU og dels i praksis ville få karakter af en ny, permanent bankskat.

På forhånd havde analytikere ventet, at Nordea i forbindelse med sit regnskab for første kvartal ville forsøge at nedtone slagsmålet med den svenske regering. Men topchef Casper von Koskull gør lige det modsatte og skærper markant kritikken af den svenske regering.

"I de senere år er regeringens politik i Sverige blevet stadigt mere uforudsigelig og afviger væsentligt fra resten af EU, hvor de fleste af vores konkurrenter har hjemsted. Nogle få eksempler er de forskellige afviklingsregimer og fjernelsen af skattefradrag for juniorgæld," skriver Casper von Koskull i regnskabet og fortsætter:

"I februar foreslog den svenske regering at øge niveauet for afviklingsgebyrer og at gøre gebyret permanent. Forslaget vil væsentligt øge omkostningerne for banker med hjemland i Sverige og deres kunder, ikke kun i Sverige, men også i de øvrige nordiske lande. Vi har diskuteret med den svenske regering i ca. et år, og vi opretholder en åben og ærlig dialog."

Undersøger mulighederne for at flytte til Danmark eller Finland

Men trods den "åbne og ærlige dialog" er det åbenlyst, at Nordeas topchef er ved at have fået nok. For han fortsætter:

"Da den regulatoriske situation i Sverige ikke tilbyder en ligeværdig behandling eller et forudsigeligt miljø, vil vi også undersøge mulighederne for at flytte til Danmark eller Finland. Vores fokus på at fastholde vores AA-kreditvurderede forretningsmodel vil ikke blive påvirket af en mulig flytning. Nordeas ansatte vil fortsat levere værdi for alle vores kunder, og vi vil fortsætte med at arbejde på vores nordiske driftsmodel på samme måde, som vi gør i dag."

Såfremt Nordea vælger at flytte sit juridiske hjemland, så flytter banken langt hovedparten af sin balance på godt 4.800 mia. kr.

Det skyldes, at Nordea pr. 1. januar rent juridisk konsoliderede sine nordiske bankforretninger ved at fusionere datterbankerne i Danmark, Norge og Finland ind i den svenske moderbank.

Generelt er vurderingen, at København vil være et mere attraktivt hovedkvarter for Nordea end Finlands Helsinki. Ganske vist er Finland medlem af euroen, lige som det formentlig også kan spille ind, at både topchef Casper von Koskull og bestyrelsesformand Björn 'Nalle' Wahlroos er finner.

Imidlertid ligger København geografisk langt bedre placeret end Helsinki, ligesom nogle af bankens væsentlige og centrale aktiviteter, især inden for wholesale-banking divisionen, herunder markedsaktiviteterne, samt hovedparten af kapitalforvaltningsaktiviteterne, allerede i dag er koncentreret i København.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har tidligere oplyst til FinansWatch, at regeringen er parat til at byde Nordea velkommen, hvis banken ønsker at flytte sit hovedkvarter til Danmark.

Erhvervsminister parat til at byde Nordea-hovedkvarter velkommen til Danmark

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere