FinansWatch

Nordeas chef for bæredygtighed har ingen kvaler ved investeringer i tobak og privatfængsler

Socialt ansvarlige investeringer kan godt indebære f.eks. cigaretindustrien, mener Nordeas chef for bæredygtig økonomi, Sasja Beslik. Og med Præsident Trump ved roret er privatfængsler også en god investering, mener han.

Sasja Beslik er ikke meget for at vurdere investeringer ud fra etiske værdier.

Livet har laster, og det skal der være plads til i investeringsfonde. Derfor er det ikke et etisk problem at investere i virksomheder, der tjener penge på disse laster.

Det fortæller Nordeas chef for sustainable finance, bæredygtig økonomi, Sasja Beslik i et interview med FinansWatch.

Det er således ikke hans job at stoppe folk fra at ryge, og derfor må han gerne tjene penge på cigaretter. Det er heller ikke hans job at bekæmpe kriminalitet, og derfor må han gerne tjene penge på privatfængsler, forklarer han:

"Jeg skal ikke forsvare tobaksfirmaer, men hvis du kigger på reguleringssiden, så er der ikke noget til hinder for at ryge. Du bliver oplyst om de mulige farer, når du køber en pakke cigaretter, og tobak er et lovligt produkt, der for eksempel kan købes i alle supermarkeder i Danmark. Det er på den måde lidt det samme som at køre en bil – folk kender til de forskellige risici," siger Sasja Beslik.

Hvor Sasja Beslik ser kulindustrien som en døende branche, verden er på vej væk fra, så er det ikke den samme tendens, der gør sig gældende for eksempelvis tobak. Og selvom politikere har været kritiske overfor privatdrevne fængsler, så er det en nødvendighed i samfundet. Det ligger ikke i Nordeas hænder at styre samfundet i en bestemt retning, men i stedet at gå samme vej, som resten af samfundet gør.

"Vi vil altid have brug for fængsler," siger Sasja Beslik.

Aktiekurs dykkede under udmelding fra Justitsministeriet

Nordea har blandt andet investeret i det privatdrevne amerikanske firma The Geo Group. Virksomheden varetager fængsler og lignende institutioner i USA, Sydafrika og Storbritannien.

I sommer meldte det amerikanske justitsministerium ud, at man ønskede et opgør med privatfængsler. Derefter faldt aktiekursen for The Geo Group fra den 17. august til den 18. med 39,5 pct. og landede den 18. august på 18,99 dollars, svarende til 127,2 kr. Men det har ikke givet anledning til løftede øjenbryn i Nordea.

"Vi har et screening system, der basalt set opfanger de virksomheder, der handler tvivlsomt ud fra et etisk eller ESG-synspunkt. Og det her firma er ikke poppet op på radaren endnu, så vi har ikke dokumentation for, at de har gjort noget, der i den sammenhæng kan betegnes som tvivlsomt," siger Sasja Beslik.

I 2012 var to aktivister under dække af at være illegale immigranter indlejret i en af The Geo Group's institutioner. De kunne bagefter fortælle om dårlige forhold, der blandt andet indebar meget lidt eller intet lægeligt opsyn med fanger kort efter medicinske operationer. Kun ganske få af de indsattes klagesager udmøntede sig dog i domme.

Skarp medarbejder der valgte aktien

I de seneste par måneder er det dog et andet billede, der har gjort sig gældende for aktiekursen. Efter at Donald Trump blev valgt til amerikansk præsident og tiltrådte, er kursen gået stødt opad. Aktien ligger nu med en handelskurs på over 40 dollars.

"Nu er Trump ved roret, og han vil i hvert fald ikke gøre op med privatfængsler. Jeg tror, der bliver et større antal fængsler, for det er en god forretning i USA," svarer Sasja Beslik.

Så det har været en god investering?

"Man kan sige, at ham, der foretog den her investering, var ret skarp i forhold til at skabe et højt afkast," siger Sasja Beslik.

Tobak ville ikke være førstevalg i ansvarlige fonde

Nordea-chefen forklarer, at Nordeas investeringsunivers bliver påvirket af forskellige retningslinjer – såkaldte "sektorspecifikke kriterier." Inden for energisektoren betyder det eksempelvis, at man ikke må investere i firmaer, hvor mere end 75 pct. af omsætningen stammer fra kul.

Det skyldes i høj grad en forestilling om, at samfundet er på vej væk fra kulkraftværker. Men hos Nordea ser man ikke den samme trend for tobak.

Du hævder, at regulering og samfundet som helhed er på vej væk fra kul. Jeg ville hævde, at det samme sker indenfor tobak?

"Jeg forstår godt spørgsmålet, og ja, det er en tendens, vi har set nogle steder. Men Nordea har ikke besluttet at ekskludere tobakssektoren som sådan. I 2007 besluttede vi, at vi ikke ville ekskludere alkohol og tobak i hele investeringsuniverset, men hvis kunderne ønsker en portefølje uden tobak, så er det ikke et problem," svarer Sasja Beslik.

Han forklarer, at man i Nordea har forskellige afdelinger med særligt fokus på ansvarlighed. En af disse er den nye Nordic Stars-afdeling, der investerer i nordiske virksomheder, man vurderer som værende lovende på afkastsiden, men også på ansvarlighedssiden.

"Her vil en tobaksproducent næppe være førstevalget. Men vi screener ikke per definition for tobak i alle vores fonde," siger han.

Sasja Beslik understreger dog, at han er klar over tobakkens ofte negative effekter på helbredet. Derfor er han heller ikke helt afvisende overfor en diskussion i koncernen om netop cigaretterne.

"Tobak er jo, især på sundhedsaspektet, forbundet med bivirkninger, der påvirker folk. Og i Nordea kan vi fortsat diskutere, om der er særlige risici ved at investere i tobak, og den diskussion er ikke slut endnu," siger han.

FinansWatch bringer i den kommende tid en række artikler om Nordeas ansvarlige investeringer.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere