FinansWatch

Nordea får hård kritik af indianerstamme

En amerikansk indianerstamme kritiserer kraftigt Nordea for at have investeret i firmaer, der er involveret i bygningen af en omstridt olierørledning.

Nordea er kommet i nærkamp med utilfredse indianere. | Foto: Jeremy Papasso/AP/POLFOTO

Angiveligt vil 327 danskere i dag være med til at aflevere et brev til Nordea, hvor en nordamerikansk indianerstamme kraftigt kritiserer Nordea for at have investeret i selskaber, der er involveret i bygningen af en omstridt olierørledning.

Så mange har i hvert fald tilmeldt sig på Greenpeace' facebookside, der opfordrer til at mødes for at overbringe et brev fra en amerikansk indianerstamme til Nordea, og efterfølgende demonstrere foran Nordeas filial ved Nørreport station i København.

Miljøorganisationen støtter stammen Standing Rock Sioux, der er voldsomt utilfreds med, at Nordea har investeret i tre virksomheder, der er involveret i bygningen af en knap 1.900 km lang rørledning, der skal forbinde Bakken-oliefelterne i North Dakota med et olielager i Illinois.

Nordea skriver i en email til nyhedstjenesten Bloomberg, at banken ikke har investeret direkte i projektet, og heller ikke har været med til at finansiere det, men at banken er eksponeret tre firmaer der er med i projektet, som Nordea ejer virksomhedsobligationer i.

"Nordea analyserer al information relateret til Dakota Access rørprojektet, herunder vurdering af miljøpåvirkningen og retsafgørelser," skriver Nordea ifølge Bloomberg. Banken oplyser også, at man vil besøge projektet inden for den næste uge, og at en af bankens muligheder er at sælge obligationerne.

Banken blev i går kraftigt kritiseret af repræsentanter fra Standing Rock Sioux-stammen i et debatindlæg i den svenske erhvervsavis Dagens Industri.

"Millioner af mennesker over hele verden mener, at olieledningen strider mod urbefolkningens rettigheder. Når kendskabet til dette vokser i verden, så bliver også virksomhedernes ansvar af afgørende vigtighed," skriver indianerne, der også oplyser, at blandt andre den norske storbank DNB og kapitalforvalteren Odin Fonder har besluttet at afvikle investeringer i virksomheder, der er relateret til Dakota Access-projektet.

Ifølge debatindlægget har Nordea i alt investeret knap 290 mio. kr. i virksomhedsobligationer udstedt af Energy Transfer Partners, der er selskabet bag rørledningen, Sunoco Logistics Partners og olieselskabet Phillips 66.

I debatindlægget opfordres Nordea til at afvikle investeringerne i de tre virksomheder.

Ifølge Standing Rock Sioux-stammen, så truer rørprojektet den eneste vandforsyning i deres reservat, lige som de oplyser, at rørledningen vil ødelægge et område, som indianerne anser for at være helligt land, herunder begravelsespladser.

Der har også været flere voldsomme sammenstød mellem modstandere af rørprojektet, og private sikkerhedsvagter hyret af Energy Transfer Partners.

Blandt andre Susan Sarendon, Lenardo Dicaprio, Robert Redford og Katy Perry har støttet indianernes kamp mod rørledningen.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs