FinansWatch

Overblik: Nordeas forskellige Panama-forklaringer

Den nordiske storbank Nordea har siden søndag haft travlt med at forklare, hvorfor bankens navn er dukket op i sagen om skattelyselskaber i Panama.

Foto: Thomas Borberg

Siden sagen om Panama Leaks søndag begyndte at buldre derudaf, har en af hovedrolleindehaverne set med dansk perspektiv, Nordea, haft travlt med at forklare, hvorfor bankens navn er dukket op mere end 10.000 gange i 11,5 mio. lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca fra Panama.

Og der er sket lidt af en udvikling i forklaringerne, viser en gennemgang af Nordeas udtalelser til sagen, som TV 2 har lavet.

Sagen begyndte at køre verden over søndag aften klokken 20, men allerede inden da, klokken 16 om eftermiddagen, var Nordea ude og afvise at have medvirket til noget, der ikke fulgte reglerne:

"Nordea følger alle regler og love på dette område. Vi vil ikke acceptere at blive misbrugt til skatteunddragelse. Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder. Vi tilskynder eller medvirker ikke til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse. Vi hjælper vores kunder med at betale den skat, de skal," lød det fra banken i en pressemeddelelse.

Lyder da som en alvorlig sag

Da DR Dokumentar søndag aften bragte historien, slog Nordeas head of private banking, Thorben Sander, fast, at bankens kontakt med Mossack Fonseca i dag er "yderst begrænset" og "af ren administrativ struktur".

"Hvis der kommer nye ting, som viser, at det ikke har været i orden, så er det noget, jeg velkommer. Så må vi tage det til efterretning, og det vil vi da helt klart tage alvorligt. Vi skal som bank kunne tåle at blive gransket. Det lyder da som om, der er en alvorligt sag, der skal undersøges. Hvis du har noget, der tyder på, at det er noget vi har været involveret i, så må vi jo granske det og stå på mål for det," sagde Thorben Sander i dokumentaren.

Efterfølgende bragte Politiken en historie, hvor kommunikationschef hos Nordea Luxembourg, Jonas Torp, ikke kunne afvise, at banken var blevet brugt til at undgå at betale skat - men at man har tillid til, at kunderne betaler den skat, de skal.

Nordea afviser - igen - skatteunddragelse 

Service som så mange andre

Mandag morgen var stormvejret langt fra overstået for Nordea. Over for Politiken afviste Jonas Torp, at Nordea har eller har haft et formelt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca:

"Vi varetager nogle administrative opgaver for nogle af vores kunder i forhold til Mossack Fonseca, en service på linje med så mange andre, vi tilbyder," sagde han og fastslog, at deres etiske grænse er, at de forstår konstruktionerne mellem bankens kunder og advokatfirmaet - og at de i øvrigt er lovlige.

Selvom banken havde afvist alle anklager om, at noget ulovligt havde fundet sted, meldte man mandag formiddag ud på sin facebook-side, at en intern undersøgelse nu ville blive igangsat. Her kunne Nordea i modsætning til søndag eftermiddag ikke garantere, at alle regler var blevet overholdt.

"Vi har dog ingen grund til at tro, at det ikke er tilfældet," skrev banken.

Beklager og afbryder samarbejde

Så blev det mandag eftermiddag, men det betød ikke arbejdsro for Nordea. Banken har siden sagen begyndte at rulle lagt vægt på, at man i 2009 ændrede procedurer, der skulle forhindre, at skatteunddragelse kunne finde sted. Det skulle de have gjort før, erkendte koncernchef Casper von Koskull:

"Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder: Vi tilskynder eller medvirker ikke til skatteordninger for kunderne, der kan anses som skatteunddragelse. Gennem indberetninger til myndighederne hjælper vi vores kunder med at betale den skat, de skal. Vi er dog rigtig kede af, at vi ikke havde disse procedurer på plads tidligere," lød det fra chefen i en pressemeddelelse.

Senere mandag blev Casper von Koskull interviewet af svenske SVT, og her meddelte koncerndirektøren, at det, som banken tidligere havde betegnet som "en service på linje med så mange andre", ville stoppe.

"Der vil absolut ikke være mere samarbejde med Mossack Fonseca på grund af det, jeg har hørt i løbet af de sidste ti dage. For cirka ti dage siden nåede det mit bord, hvad det her handler om, og efter det er svaret absolut nej," sagde han.

Lukker alle selskaber

Tirsdag aften kunne FinansWatch løfte sløret for endnu en udvikling i sagen, idet kommunikationschef hos Nordea Luxembourg, Jonas Torp, meddelte FinansWatch, at Nordea har besluttet at lukke ned for alle selskaber med relation til det omstridte Panama-advokatfirma, Mossack Fonseca.

”Nu tager vi dialogen med kunderne om at få afviklet alle Mossack Fonseca-selskaber over de næste uger og måneder – afhængig af, hvor lang tid det nu tager," siger Jonas Torp, kommunikationschef hos Nordea Luxembourg.

”Vi har udført administrative opgaver på vegne af kunderne i forhold til Mossack Fonseca. Det gør vi ikke længere. Derudover har vi også tidligere kommunikeret, at vi ikke åbner nye selskaber,” lyder det videre.

Ifølge ham drejer det sig om knap 200 off shore-selskaber.

Tidligere chef i Nordea skal nu undersøges i Panama-sag

Kunder i skattely blev varskoet om læk

Medie: Finansrådet hilser undersøgelse af skattely velkommen 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs