FinansWatch

Bestyrelsesformand: Nordeas finansielle mål er ”bullshit”

I et interview langer Nordeas magtfulde bestyrelsesformand Björn Wahlroos ud efter en række økonomiske teorier, og så præciserer han hvorfor han mener at Nordeas finansielle mål er ”bullshit”, og hvorfor Nordeas største aktionær nu også har købt aktier i konkurrenten Swedbank.

Nordea er kendt for at have en både magtfuld og kontroversiel bestyrelsesformand i Björn ’Nalle’ Wahlroos.

Magtfuld, fordi han via den finske forsikringskoncern Sampo, som han også er formand for, er den suverænt største aktionær i Nordea. Og kontroversiel, fordi han absolut ikke er bange for at komme med udtalelser, der skaber store overskrifter.

Senest har han ifølge den svenske erhvervsavis Dagens Industri på en bogpræsentation på Handelshøjskolen i Stockholm kaldt Nordeas nye finansielle mål for ”bullshit”.

Målene er netop blevet præsenteret i onsdags på Nordeas kapitalmarkedsdag i London.

Nordea klar med nye afkastmål

Wahlroos’ udtalelser faldt i forbindelse med præsentationen af en ny bog ”De 10 dårligste økonomiske teorier – fra Keynes til Piketty”. Og også i den forbindelse gav han et interview til Dagens Industri.

Her blev han naturligvis spurgt om udtalelsen på Handelshøjskolen.

"Nu har du brugt din kvote af spørgsmål som ikke har med bogen at gøre. Jeg forstår, at analytikerne må have mål for at regne en værdiansætning ud. For os som er ansvarlige for at lede selskabet gælder målene ikke. Vi skal de facto levere mere end målene. Så det var ikke så kontroversielt," siger Björn Wahlroos til Dagens Industri.

Køber op i rival

Han blev i interviewet også spurgt om, hvorfor Sampo nu også har købt aktier i Nordeas svenske rival Swedbank. Sampo har købt aktier svarende til 1 pct. af aktiekapitalen.

"Det er præcist som vi siger, det er en finansiel placering. Der er helt kategorisk ikke en anden agenda," siger Björn Wahlroos til Dagens Industri.

Adspurgt om det så betyder, at der ikke lægges op til en fusion mellem Nordea og Swedbank svarer han.

"Nej, det kan man godt glemme."

Interviewet kommer dog også ind på Wahlroos’ bog, hvor han heller ikke lægger fingrene imellem. Wahlroos, der har en doktorgrad i økonomi, mener at den berømte økonom John Maynard Kaynes’ teorier er skabt til en helt anden verden, end den der findes i dag.

"Hvis Kaynes kom tilbage er jeg helt sikker på at han havde spurgt sig selv hvordan vi kunne skabe de her konklusioner og har skabt det her rod,” siger Wahlroos til Dagens Industri.

Også den franske økonom Thomas Piketty får en hård medfart, og ifølge Wahlroos er Pikettys teorier om større kløfter mellem rig og fattig ”totalt nonsens”.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere