FinansWatch

Storbanker skærer kraftigt i russiske lån

I modsætning til Nordea har en række europæiske storbanker besluttet at skære mærkbart i udlån til russiske udlån, som følge af Ukraine-krisen.

Foto: Sergei Karpukhin, AP

Den franske storbank Société Générale, der driver den største udenlandsk ejede bank i Rusland, har besluttet at afholde sig fra nye udlån til kunder i Rusland, som følge af de vestlige økonomiske sanktioner mod enkeltpersoner og virksomheder i landet.

Samtidig har den britiske storbank Royal Bank of Scotland meddelt, at banken vil skære i udlånet til russiske kunder. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Nordea Rusland: Sanktioner virker ikke på os

Nordea vil fortsætte udlån

Udmeldingerne står i skarp kontrast til Nordea, der over for FinansWatch har oplyst, at man vil overholde såvel amerikanske som EU's sanktioner, men i øvrigt fortsætte med at låne penge ud.

 "Vi har 600 nordiske erhvervskunder med aktiviteter i Rusland som kunder, lige som vi har russiske privatkunder og russiske virksomheder som kunder. Vi håber naturligvis, at situationen i Ukraine bliver løst fredeligt, og så hurtigt som muligt, men virksomheder, der i øvrigt overholder vores retningslinjer, kan som udgangspunkt fortsat modtage finansiering," sagde koncernkommunikationschef Claus Christensen i sidste uge til FinansWatch.

Nordea i russisk offensiv - konkurrenter trækker sig

Nordea har siden Rusland annekterede Krim-halvøen 18. marts mindst været med til at udlåne 7,9 mia. kr. til russiske virksomheder, viser en opgørelse foretaget af FinansWatch.

Samtidig viser en opgørelse foretaget af analysefirmaet Dealogic for FinansWatch, at Nordea nu er den femtestørste udlåner på det russiske marked for syndikerede lån i år. Ifølge en opgørelse foretaget af Bloomberg gik Nordea fra en 14. plads på markedet for syndikerede lån i første halvår sidste år, til i år at indtage en fjerdeplads.

Nordea ind i top fem på russiske storlån

Nordea større i Rusland end RBS og Soc Gen

Royal Bank of Scotland (RBS) oplyser, at bankens eksponering mod russiske selskaber er på 2,1 milliarder pund, eller 19,4 milliarder kr. Société Générale (Soc Gen), der ejer Rosbank, som er den største udenlandsk ejede bank i Rusland, fortæller, at eksponeringen mod Rusland er på 5 milliarder euro, eller 37,3 milliarder kr. Ved udgangen af juni havde Nordeas russiske datterbank et udlån på 6,1 milliarder euro, eller 45,5 milliarder kr.

Severin Cabannes, viceadm. direktør for Sociiété Générale oplyser ifølge Bloomberg, at banken vil afholde sig fra at indgå nye forretninger med russiske kunder. Også Laurent Mignon, adm. direktør for den franske bank Natixis fortæller i et interview med Bloomberg TV at sanktionerne vil reducere de forretninger, som banken har med russiske kunder.

Sætter aktiviteter på hold

"Vi er ikke særligt aktive, og har ikke en overlevelsesdygtig bankforretning der, men vi har en lille repræsentation i Rusland. Vi har imidlertid nogle meget langvarige relationer med kunder i energi- og råvarebranchen, så for tiden har vi sat disse aktiviteter på hold. Vi ser omhyggeligt på situationen," siger Laurent Mignon.

Rusland-krise: Nordea bør holde god afstand til den moralske kant

I et interview med det russiske finansmedie Finmarket offentliggjort 1. juli fortalte en repræsentant for Nordeas russiske bankledelse, at banken aktivt forsøger at etablere nye låneforretninger med såvel eksisterende som nye kunder. Nordeas udlån er i høj grad fokuseret mod store russiske virksomheder, især inden for olie- og mineindustrien.

Nordea Rusland: Krise er en konkurrencefordel

Royal Bank of Scotland har i dag ifølge Bloomberg oplyst, at "linjer er blevet skåret og der er introduceret kreditbegrænsninger" i forhold til udlån til russiske kunder.

EU og USA har løbende siden april skærpet sanktionerne mod Rusland, for at tvinge præsident Vladimir Putin til at ophøre med at støtte separatisterne i Ukraine.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs