FinansWatch

Nordea Rusland: Sanktioner virker ikke på os

Skærpede sanktioner mod Rusland er på vej, men de vil ikke virke på Nordeas russiske bank, fastslår chef i banken. Nordea erkender, at man kan ende i en ”kompliceret” situation.

Indholdet af skrappere sanktioner mod russiske erhvervsliv kendes endnu ikke. Men en chef fra Nordeas bank i Rusland slår fast, at sanktioner ikke vil virke på russisk territorium, og at den russiske bank skal følge russisk lovgivning.

Dermed kan Nordea ende i et svært dilemma mellem at følge sanktioner og samtidig overholde russisk lovgivning. Det medgiver koncernens kommunikationschef.

”Vi overholder alle sanktioner fra både EU og OFAC (USA’s sanktionsmyndigheder, red.) og det har vi også i sinde at gøre i en situation med yderligere sanktioner. Men det er rigtigt, at der kunne opstå en kompliceret situation, hvor internationale sanktioner er i konflikt med den lovgivning, der er gældende i Rusland. I en sådan situation må vi overveje, hvordan vi bedst muligt lever op til de forskellige regler,” siger Nordeas koncernkommunikationschef, Claus Christensen, til FinansWatch.

Sanktioner skal presse Putin

Som tidligere beskrevet af FinansWatch er Nordea blandt de vestlige banker, der fortsætter med at låne penge ud til russiske virksomheder, på trods af at såvel USA som EU siden april har indført stadigt skrappere sanktioner mod navngivne russere og russiske virksomheder, for at presse præsident Vladimir Putin til konstruktivt at medvirke til en løsning af krisen i Ukraine.

Nordea i russisk offensiv - konkurrenter trækker sig

Siden Rusland annekterede Krim-halvøen 18. marts har Nordea i hvert fald været med til at yde lån for 7,9 milliarder kr. til russiske virksomheder via den russiske datterbank OSJC Nordea Bank, viser en sammentælling foretaget af FinansWatch.

Nordea ind i top fem på russiske lån

Over for FinansWatch har Nordeas ledelse understreget, at banken konsekvent har levet op til alle sanktioner, og fortsat vil gøre det, også hvis sanktionerne strammes yderligere.

Men samtidig fortæller Nordea til et russisk medie, at der ikke er nogen grund til at frygte vestlige sanktioner, da de ikke vil virke på russisk territorium.

Frygt for indefrysning af indlån

I Rusland er der især fokus på risikoen for, at udenlandsk ejede banker kan blive beordret til at indefryse indlån og andre aktiver tilhørende russiske kunder.

Derfor har det russiske finansministerium udarbejdet et forslag, der skal forbyde statsejede russiske virksomheder og virksomheder af ”strategisk betydning” at have indlån andre steder end i store russiskejede banker.

Men der er ingen grund til at frygte, at udenlandsk ejede banker i Rusland skulle finde på at fastfryse sanktionsramte personer eller virksomheders indeståender. Det siger Mikhail Polyakov, der er næstformand i Nordea Bank Ruslands direktion:

”Jeg vil også understrege, at datterbanker af udenlandske banker, herunder Nordea, har en licens fra den russiske centralbank, og derfor fungerer i overensstemmelse med russisk lovgivning og regulering. Derfor er der ikke noget, der truer de statsejede virksomheders kapital, der er placeret i udenlandske datterbanker på russisk territorium, fordi disse datterbanker er residerende i Rusland. Derfor vil sanktioner ikke virke på russisk territorium,” siger Polyakov i et interview med det russiske finansmedie Finmarket offentliggjort 1. juli.

Nordea Rusland: Krise er en konkurrencefordel

Såvel de amerikanske sanktioner, der administreres af det amerikanske finansministeriums Office of Foreign Assets Control (OFAC) og EU-sanktionerne påbyder allerede i dag, at amerikanske og EU-virksomheder  bl.a. skal fastfryse aktiver tilhørende personer og virksomheder ramt af sanktioner. Det er også forbudt for amerikanske og EU-statsborgere at medvirke til sanktionsbrud.

Sanktioner i EU og USA

Men forbuddet gælder kun virksomheder, der opererer under amerikansk og EU-lovgivning. Det betyder f.eks., at en udenlandsk filial af en vestlig bank skal følge reglerne. Men de udenlandske banker, der er til stede i Rusland, er juridisk set russiske banker, der blot er ejet af vestlige banker.

Præsident Putin underskrev sidste år en lov, som forbyder udenlandske banker at operere som filialer i Rusland. Det betyder, at alle udenlandske banker, der vil være aktive i Rusland, skal have en bank, der er under tilsyn af Ruslands centralbank, og opererer fuldstændigt under russisk lovgivning.

Situationen i andre østeuropæiske lande er helt anderledes. For eksempel opererer Nordeas bankaktiviteter i Estland, Letland og Litauen som filialer af Nordea Bank AB. Det vil sige, at Nordeas bankaktiviteter i de lande skal følge svensk lovgivning. Det betyder igen, at der ikke er nogen tvivl om, at Nordea i de baltiske lande er fuldt og helt omfattet af alle EU sanktioner.

Også Danske Bank og SEB har datterbanker i Rusland. De er dog begge betydeligt mindre end Nordea på det russiske marked. Eksempelvis havde Danske Bank ved udgangen af juni 45 ansatte i datterbanken i Sankt Petersborg, mens Nordea havde knap 1.400 ansatte i Rusland.

Handelsbanken er også til stede i Rusland, men har kun et repræsentationskontor, og har derfor ikke tilladelse til egentlig bankdrift i Rusland.

Læs mere om Nordeas aktiviteter i Rusland på FinansWatch i morgen.

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs