FinansWatch

Nordea ind i top fem på russiske storlån

Nordea afviser, at banken er i offensiven på det russiske lånemarked. Banken har dog i år vundet store andele på markedet for syndikerede lån til russiske virksomheder.  Det viser en dugfrisk opgørelse foretaget af analysefirmaet Dealogic for FinansWatch.

Foto: Bertil Enevag Ericson/Polfoto

I år er Nordea sammen med den italienske storbank Unicredit den femtestørste udlåner på markedet for syndikerede lån til russiske virksomheder, mens Nordens største bank ikke var blandt de 20 største långivere i samme periode sidste år.

Det viser en opgørelse foretaget af det London-baserede analysefirma Dealogic for FinansWatch. Samtidig viser tallene, at en række af USA's og Europas største banker har reduceret deres markedsandele i Rusland markant.

Tallene kommer samtidig med at især EU diskuterer yderligere økonomiske sanktioner mod russiske banker og virksomheder, for at forsøge at presse præsident Vladimir Putin til en mere konstruktiv tilgang til løsning af krisen i Ukraine.

I perioden 1. januar til 24. juli sidste år var Nordea ikke med blandt de 20 største udlånere på det russiske marked for syndikerede lån.

Syndikerede lån er lån, hvor flere banker går sammen om at yde udlån til en enkelt virksomhed. Det bruges typisk i forhold til store erhvervslån, hvor en enkelt bank af risikomæssige årsager ikke ønsker eller er i stand til at yde hele lånet alene. Dealogics opgørelse omfatter altså ikke lån, der ydes direkte af en enkelt bank til en enkelt virksomhed.

Nordea i russisk offensiv - konkurrenter trækker sig

En chef fra Nordeas russiske datterbank har over for det russiske finansmedie Finmarket blandt andet forklaret, at Nordea i Rusland i øjeblikket har en konkurrencefordel i forhold til russiske banker, fordi OSJC Nordea Bank kan låne penge af moderbanken i Stockholm til en mere attraktiv rente sammenlignet med russiske banker, der skal låne penge i den russiske centralbank til en rente på 7,5 pct., hvilket er 2 procentpoint mere end inden Rusland i midten af marts annekterede Krim-halvøen.

Nordea har 8,2 pct. af syndikerede russiske lån i år

Ifølge Dealogics opgørelse har Nordea fra 1. januar til 24. juli i år haft en markedsandel blandt de 20 største udlånere i Rusland på 8,20 pct. I samme periode sidste år var Nordea ikke med på listen over de 20 største udlånere på markedet for syndikerede lån, mens Nordea i andet halvår sidste år var den sjettestørste udlåner på det russiske marked, med en markedsandel på 5,04 pct.

Nordeas stigende markedsandel fra anden halvdel af sidste år til i år skyldes ikke, at banken låner markant mere ud i Rusland. Bankens deltagelse i syndikerede lån er relativt uforandret. Men hele markedet for syndikerede lån er i år faldet med 77 pct. Derfor betyder et relativt uændret udlån, at Nordeas markedsandel er steget markant.

Nordea: Vi er ikke i offensiven

Nordea mener ikke, at banken har en offensiv tilgang til det det russiske marked for erhvervsudlån.

"Vi er ikke i offensiven på det russiske marked. Vi har en forsigtig tilgang, men vi deltager stadig i den økonomiske aktivitet, hvor der for eksempel fortsat er samhandel for op mod 20 milliarder kr. hver måned mellem Rusland og Norden. Men det sker naturligvis under fuld hensyntagen til de sanktioner, myndighederne har fundet rigtige," siger Nordeas koncernkommunikationschef, Claus Christensen, til FinansWatch.

Højere udlån til virksomheder og private

Nordeas russiske datterbank har dog øget sit samlede udlån, inklusive direkte lån til russiske virksomheder og privatkunder. Af Nordeas koncernregnskab fremgår, at udlånet i Rusland fra slutningen af juni sidste år til slutningen af juni i år er faldet med 8 pct., til 45,5 mia. kr.

Men i en russisk pressemeddelelse skriver Nordeas Moskva-bank, at det faldende udlån at:

"Faldet i den samlede portefølje skyldes en reduktion i udlånet til banker."

Den russiske datterbank, OSJC Nordea Bank, oplyser i pressemeddelelsen, at udlånet til virksomheder og organisationer pr. 1. juli i år var på 176,51 milliarder rubler, eller ca. 28,2 mia. kr., hvilket er 5 pct. mere end 1. juli sidste år. Udlånet til russiske privatkunder er steget med 15 pct. til 22,42 milliarder rubler.

Nordeas russiske datterbank oplyser i øvrigt også, at de samlede russiske aktiver i første halvår steg med 13 pct. til 304,43 milliarder rubler, og at nettoresultatet steg med knap 13 pct. til 1,78 milliarder rubler, mens egenkapitalen i den russiske Nordea-bank steg med lige godt 11 pct. til 31,13 milliarder rubler.

Andre storbanker reducerer Ruslands-eksponering

Ifølge Dealogics opgørelse var den største udlåner på det syndikerede russiske lånemarked i år den hollandske storbank ING, med en markedsandel på 11,73 pct., fulgt af Société Géneralé, der driver den største udenlandsk ejede bank i Rusland, Rosbank, med en markedsandel på 10,77 pct.

Opgørelsen viser også, at en række banker har skåret markant i deres udlånsaktivitet i Rusland. USA's næststørste bank, Bank of America Merrill Lynch, var fra 1. januar til 24. juli sidste år tredjestørst på syndikerede lån i Rusland, med en markedsandel på 10,72 pct., men er nu ikke længere på top 20 listen over mest aktive udlånere.

Europas største bank, HSBC, har reduceret markedsandelen fra 10,26 pct. til 2,57 pct., mens franske BNP Paribas har reduceret sin markedsandel fra 11,76 pct. til 4,15 pct., og dermed går fra en førsteplads til en delt syvendeplads på det russiske marked. Verdens største bank, amerikanske JP Morgan Chase, har reduceret sin andel af det syndikerede russiske lånemarked fra 9,53 pct. sidste år til 0,96 pct. i år.

USA's to strøste banker, JP Morgan Chase og Bank of America Merrill Lynch har tidligere oplyst, at deres udlån til Rusland i de første tre måneder er reduceret med henholdsvis 13 og 22 pct. Ved udgangen af marts havde JP Morgan Chase et samlet udlån mod Rusland på 4,7 mia. dollar, eller 26,1 mia. kr., mens Bank of America Merrill Lynch havde et udlån på 28,9 mia. kr. Til sammenligning var Nordeas udlån i Rusland ved udgangen af marts på 46,3 mia. kr.

Læs mere om Nordeas aktiviteter i Rusland på FinansWatch på mandag.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs