FinansWatch

Markant fald i udlånet blandt Nordeas danske storkunder

Både på privatkunde- og erhvervsområdet vokser udlandet i Nordeas danske forretning. Til gengæld har Nordea mistet 17 pct. af sit udlån til storkunder i Danmark.

Nordea har onsdag aflagt regnskab for andet kvartal. | Foto: Miriam Dalsgaard

Overordnet set kan Nordea for andet kvartal præsentere et regnskab for sin danske forretning, der viser fremgang, men kigger man ned i tallene, er der udviklinger, der peger i hver sin retning.

Privatkundeforretningen har haft stigende indtægter, hvor netto renteindtægterne er vokset med 5 pct. - målt i lokal valuta - til 145 mio. euro, når man sammenligner med andet kvartal af 2020. Netto gebyr- og provisionsindtægterne har taget et hop 24 pct. til 83 mia. euro i samme periode.

Også nedskrivningerne på udlån bidrager positivt i andet kvartal, hvor storbanken har lavet en tilbageførsel på 33 mia. euro, mens nedskrivningerne i katastrofekvartalet sidste år lød på 51 mia. euro.

Realkreditlånet er vokset med 6 pct. til 34,7 mia. euro, og det øvrige udlån er vokset med 4 pct. til 8,8 mia. euro. Det giver en samlet udlånsvækst på 6 pct. til 43,3 mia. euro. Omvendt har Nordea haft et let skrumpende indlån, der bliver opgjort til 21,9 mia. euro mod 22,0 mia. euro i samme periode sidste år.

Voksende udlån til erhverv

Udlånet voksede også i erhvervsdelen af Nordea Danmark, hvor det, målt i danske kr., steg med 3 pct. til 26,1 mia. euro. Omvendt lå netto renteindtægterne bomstille, da de blev opgjort til 85 mia. euro både i andet kvartal i år og i andet kvartal sidste år.

"Netto renteindtægterne var stabile i lokal valuta i en sammenligning med sidste år, da påvirkningen fra lavere lånemarginer blev kompenseret af større udlån og højere indlånsmarginer. De lavere lånemarginer skydtes primært nedskalering af risikoen i landbrugsporteføljen," står der i regnskabet.

Nedskrivningerne på udlån så også markant bedre ud i erhvervsforretningen, da det i kvartalet blev til en tilbageførsel på 25 mio. euro mod en nedskrivning på 35 mia. euro i den tilsvarende periode sidste år.

Skrumpende storkundeforretning

Mens både erhvervs- og privatkundeforretningen er vokset, går det til gengæld den anden vej for storkundeforretningen, Corporate & Institutions. Her falder netto renteindtægterne med 8 pct. til 35 mia. euro, og det skyldes formentlig, at udlånet er skrumpet med 17 pct. til 7,4 mia. euro. Indlånet er 7 pct. mindre og opgjort til 9,4 pct.

Til gengæld melder Nordea om større aktivitet blandt storkunderne, og det kan også ses i netto gebyr- og provisionsindtægterne, der stiger til 51 mio. euro fra 25 mio. euro i det tilsvarende kvartal af 2020.

Nedskrivningerne på udlån lød på en tilbageførsel på 3 mio. euro mod en nedskrivning på 30 mio. euro i andet kvartal af 2020.

Nordea varsler både udbytte og aktietilbagekøb 

Nordea lægger en milliard euro til driftsresultatet 

Nordeas danske forretning stikker i hver sin vej på privat- og erhvervskunder 

Mere fra FinansWatch

John Fisker om historisk resultat: "Vi har travlt"

Ringkjøbing Landbobank lander rekordregnskab i andet kvartal, som hverken er drevet af kursreguleringer eller tilbageførsler, men af kerneforretningen. Det glæder bankens adm. direktør, John Fisker, der for fem kvartaler siden ikke havde regnet med at stå her i dag. "At det hele ville buldre på den her måde, havde vi ikke set komme," siger han.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs