FinansWatch

Danskerne ligger inde med flere kontanter end nogensinde

Danskernes mængde af kontanter er historisk stor i 2020. Nu advarer eksperter og en storbank om stigende problemer med sort økonomi.

"Der er jeg bare nødt til at sige, at det ikke matcher den almindelige danskers adfærd. Så nogen har endog meget store beholdninger af kontanter, som formentlig slet ikke når bankerne, men bare cirkulerer rundt i en sort økonomi," siger Nordea-chef Anita Nedergaard til Finans. | Foto: Thomas Borberg

Ifølge tal fra Nationalbanken ligger danskernes mængde af kontanter i et historisk højt niveau i 2020, hvilket nu får eksperter og storbanken Nordea til at advare om stigende problemer med en stor sort økonomi, skriver Finans.

Den samlede kontantbeholdning rundede i år 73 mia. kr., hvilket svarer til 12.565 kr. pr. dansker, og det er et rekordstort beløb, selvom danskerne også forbruger betalingskort og digitale betalingsapps som for eksempel Mobilepay.

Men den generelle dansker har ikke behov for så mange kontanter, lyder det både fra tidl. departementschef for Skatteministeriet, professor og Nordeas chef for bekæmpelse af hvidvask, Anita Nedergaard:

"Der er jeg bare nødt til at sige, at det ikke matcher den almindelige danskers adfærd. Så nogen har endog meget store beholdninger af kontanter, som formentlig slet ikke når bankerne, men bare cirkulerer rundt i en sort økonomi," siger Anita Nedergaard til Finans.

Ifølge Nationalbankens seneste opgørelse over seddelfordelingen, var der så mange tusind- og femhundredekronesedler i omløb, at det i gennemsnit svarede til mere end 8.000 kr. per dansker.

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs