FinansWatch

Nordeas nedskrivninger i fokus forud for regnskab

Når Nordeas regnskab lander tidligt fredag morgen venter analytikerne et fald i nettooverskuddet som følge af øgede nedskrivninger.

Foto: Philip Davali/Philip Davali, Ekstra Bladet

På bundlinjen ventes storbanken Nordea fredag morgen at levere et ringere regnskab for andet kvartal end for samme periode sidste år, og også dårligere end det coronaramte første kvartal i år. Det skyldes primært skyldes forventninger om øgede nedskrivninger.

Sydbank venter, at nettooverskuddet når 343 mio. euro mod 681 mio. euro i samme periode sidste år. I første kvartal sidste år udgjorde det 460 mio. euro. Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen oplyser, at konsensus er et nettoverskud på 390 mio. euro.

Samlet venter Sydbank, at de samlede indtægter i kvartalet vil ende på 2097 mio. euro mod 2141 mio. euro i andet kvartal 2019 og 2001 mio. euro i første kvartal i år.

Nettorenteindtægterne ses stige

"Gebyrindtægterne venter jeg tynget af mindre aktivitet på boligkonverteringsområdet og færre kortrelaterede gebyrer," siger Mikkel Emil Jensen.

Han vurderer, at handelsindtægterne i andet kvartal vil være klart bedre end i første kvartal, da de "kun" nåede 109 mio. euro. Men mindre end - om end tæt på - de 283 mio. euro, der blev resultatet i andet kvartal 2019. Han skønner, de når 258 mio. euro.

Omkostningsposten, vurderer Mikkel Emil Jensen, falder 4 pct. i forhold til andet kvartal i 2019 til 1128 mio. euro fra 1180 mio. euro.

"Jeg venter begrænsede coronarelaterede udgifter, men blandt andet færre rejseudgifter kan bidrage positivt," vurderer han. Han peger også på, at banken bliver positivt påvirket på omkostningerne af en svækket norsk krone.

Nedskrivningsposten vil blive coronapåvirket

Sydbank vurderer, at Nordea i andet kvartal opdaterer bankens nedskrivninger, så det afspejler den forværrede makroøkonomiske situation på lidt længere sigt i verdenen og på bankens markeder.

"Jeg venter derfor, at de kollektive hensættelser vil stige, men de konstaterede tab vil fortsat være beskedne," siger analytikeren.

Han venter nedskrivninger på 412 mio. euro og oplyser, at konsensus ligger på 413 mio. euro. I første kvartal var nedskrivningerne på 154 mio. euro og i andet kvartal 2019 var de på 61 mio. euro.

Nordea har ikke konkrete forventninger til resultaterne, men venter omkostninger på 4,7 mia. euro i 2020 eksklusive engangseffekter. Det tilsvarende tal i 2019 var 4,9 mia. euro.

Nordea venter endvidere en omkostningsprocent på 50 i 2022 mod 57 i 2019. Egenkapitalforrentningen er målsat til over 10 pct. i 2022. Den var 8,1 pct. i 2019.

Denne forventning og målsætningerne fastholdes, venter Sydbank.

Nordea-chef vinder pris som "rising star"

Analytiker: Nordea kommer godt ud af første kvartal i vanskeligt marked

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere