FinansWatch

Nordeas hovedaktionær på kollisionskurs med topchefen om negative renter

Nordeas egen hovedaktionær, Sampo, kræver et opgør med den stærke modstand mod negative renter på indlån. En modstand som adm. direktør i Nordea, Casper von Koskull, satte ord på til FinansWatch for mindre end en måned siden.

Lehtikuva / Reuters / Ritzau Scanpix
Kari Stadigh, CEO, Sampo Foto: Lehtikuva / Reuters / Ritzau Scanpix

Negative renter på indlån til private er det helt store tema i den danske såvel som den europæiske banksektor. Nordeas topchef Casper von Koskull mener, at negative renter på indlån kan have en direkte skadelig virkning på samfundet – en effekt, der rækker ud over den rent økonomiske.

Men nu tager også Kari Stadigh, adm. direktør for Sampo, der ejer 20 pct af Nordea også bladet fra munden i den betændte debat.

"Jeg tror overhovedet ikke det vil ødelægge detailbankvirksomhed. Folk villle i så fald skulle betale for deres indestående, så faktisk vil det ligefrem tilføre stabilitet til banksektoren," siger Kari Stadigh til Bloomberg News.

Meldingen er som sagt i modstrid med holdningen hos Casper von Koskull, der mener, at der er noget større på spil end økonomi.

"Min personlige holdning er, at negative renter økonomisk giver mening. Men det er et større samfundsmæssigt synspunkt, om privatkunder skal have negative renter for indlånet," sagde han til FinansWatch, efter at storbanken aflagde sit halvårsregnskab.

Og Casper von Koskull, fortsætter selv med et retorisk spørgsmål.

"Hvad vil det eksempelvis gøre ved tiltroen til hele systemet?"

Ifølge hovedaktionæren Sampo er det imidlertid også for at redde pengesystemet – eller i hvert gøre det muligt for Den Europæiske Centralbank at opfylde sin målsætning om en årlig inflation på tæt ved 2 pct.

Kari Stadigh mener nemlig, at ECB ikke vil nå sine mål med mindre de negative renter slår fuldt ud i gennem på al indlån.

Tysklands største bankgruppe til ECB: Gør som i Danmark - bare mere

Endnu en bankdirektør åbner op for negative indlånsrenter for privatkunder

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere