FinansWatch

Afgående Nordea-formand neddrosler hvidvaskkritik

Nordeas afgående formand, Björn Wahlroos, siger til FinansWatch, at bankens hvidvasksager ikke fylder meget hos ham. "Det er ting, som måske er interessante for medier i Danmark, men for mig er det et mindre element i det store hele."

Björn Wahlroos

Björn Wahlroos, som er afgående formand for den nordiske storbank Nordea, har været formand for banken i en turbulent periode med både sager om skattely i forhold til Panama-papirerne og hvidvasksager, heriblandt en sag om hvidvask gennem en filial i København.

Men hos den afgående formand fylder sagerne om hvidvask ikke meget. Det siger Björn Wahlroos i et interview med FinansWatch, efter at det torsdag morgen kom frem, at han stopper som Nordea-formand til marts ved bankens ordinære generalforsamling.

"Først og fremmest er kritikken set fra min stol ret marginal," siger Björn Wahlroos til FinansWatch.

"Vi har set på de problemer, der har været. Og ligesom de svenske myndigheder har vi konkluderet, at der ikke har været nogen grundlæggende problemer i forhold hvidvask."

Måske interessant for danske medier

Så sent som i januar kunne finansmediet Bloomberg fortælle, at det finske finanstilsyn undersøger en sag, hvor Nordea anklages for at være misbrugt til hvidvask.

Derudover har erhvervsmediet Finans for nylig afdækket, at Nordeas filial på Vesterbrogade i København ifølge den såkaldte hvidvaskjæger Bill Browder er blevet brugt til at vaske sorte penge hvide for knap 1 mia. kr.

Men for Björn Wahlroos er kritikken af bankens overholdelse af hvidvaskreglerne et mindre element.

"Det er ting, som måske er interessante for medier i Danmark, men for mig er det et mindre element i det store hele," siger han.

Stolt af compliance-indsats

Til gengæld er han stolt over, at Nordea har tilført en stor sum penge til sit hvidvaskprojekt, som netop skal hjælpe banken med at efterleve reguleringen.

"Det, jeg er mest stolt af, er at have tilført uendelige ressourcer til vores complianceprojekt," siger han og tilføjer:

"I dag er Nordea en agil compliant bank, som har systemerne på plads til at kontrollere de ting, som myndighederne beder os om. Jeg skulle have gjort det tidligere, men da først jeg gjorde det, gav jeg de nødvendige ressourcer til det projekt," siger han.

Han efterlader også en digital stærk bank, siger han videre.

"Min afløser vil implementere en brugergrænseflade, der bliver det klart bedste på markedet."

Reorganisering

Når Björn Wahlroos vælger at træde af som formand for Nordea, skyldes det ifølge Wahlroos, at der er opstået en god mulighed, fordi finnen Kari Stadigh har valgt at stoppe som øverste chef for finanskoncernen Sampo, der er hovedejer af Nordea.

"Det åbnede muligheden for at udpege Torbjörn Magnusson som direktør for Sampo, hvilket gav mulighed for at omorganisere Sampos organisation, sådan at Torbjörn Magnusson også bliver udnævnt som formand for vores to største investeringer, Nordea og If Skadeforsikring," siger Björn Wahlroos, der fortsætter som formand for Sampo.

Nordeas kommende formand Torbjörn Magnusson udtaler videre til FinansWatch, at man vil være den dygtigste til at servicere kunderne.

"Nordea er på vej ind i en ny fase. En fase, der handler om, at Nordea overordnet set skal være bedst i Norden, når man samlet set kigger på kundefokus og -services og vores forskellige kanaler og teknologier. Det bliver en stor udfordring," siger han.

Læs et udpluk af FinansWatch øvrige artikler om emnet:

Ny Nordea-formand vil sætte medarbejdernes "hævntørst fri"

Nordea-formand sætter ord på exit: De store beslutninger er truffet

Bramfri Björn Wahlroos var kendt for skarpe udmeldinger 

Afgående Nordea-formand overgået af tre ud af fire konkurrenter på afkast

Tidligere revolutionær kommunist forlader Nordea-toppen efter turbulent tid  

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs