FinansWatch

Medie: Nordea ramt af ny udbyttesag i Schweiz

Nordea oprettede fond i Nykredit i et fortsat forsøg på at få udbetalt udbytteskatterefusion i Schweiz (Opdateret).

Investorer bør holde sig fra Nordea-aktierne, selv om de formentlig vil stige i kurs, siger aktiehuset Exane BNP Paribas. | Foto: Nordea/PR

Nordea har tidligere erkendt, at man i 2006 og 2007 var involveret i spekulative aktiehandler med det formål at få udbetalt udbytteskatterefusion i Schweiz.

Nu viser dokumenter, som Børsen har fået fat i, at banken også i 2008 forsøgte sig med en lignende manøvre.

Denne gang dog via en til lejligheden oprettet fond på hele 17 milliarder kroner, der blev oprettet igennem en kapitalforening administreret af Nykredit.

Det skete i marts 2008 - kort før en række schweiziske selskaber begyndte at udbetale udbytte. Ved udgangen af året var fonden stort set tømt.

Hos Nordea kan man i dag ikke forklare, hvorfor man investerede igennem denne fond. Julie Galbo, der er risikochef i banken, siger dog, at det var en fejl.

Hun siger, at banken fortryder at have handlet på en måde, som man troede var lovlig.

"Man har været meget opmærksom på, hvad der var den skarpe juridiske opfattelse og ikke, hvad der var det rigtige at gøre."

"Der er vi et andet sted i dag," siger hun til avisen.

Hos Nykredit afviser pressechef Jens Theil, at man vidste, hvorfor Nordea oprettede investeringsfonden. Men koncernen fortryder, at man sagde ja til det.

"I lyset af det formål, der synes at have været med fonden, skulle vi have afvist at administrere den," siger Jens Theil, pressechef i Nykredit, til Børsen.

Det lykkedes ikke for Nordea-fonden at få udbetalt udbytteskatterefusion.

De schweiziske skattemyndigheder afviste nemlig kravet. Afvisningen blev stadfæstet af den schweiziske højesteret i 2015.

Nordea har nu modtaget dokument om hvidvaskanklager

Erhvervsordfører: Var bankledelser vidende om hvidvask i vekselkontorer? 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs