FinansWatch

Sydbank: Nordeas toplinje godkendt - gebyrer og handel skuffende

Nordea gør det ikke fremragende i tredje kvartal, men der er dog lyspunkter. Det vurderer analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen over for Ritzau Finans.

Foto: Nordea/PR

Umiddelbart vurderer analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen, at Nordeas toplinje, nettorenteindtægter, er godkendt, men gebyrer og handelsindtægter skuffer i dagens regnskab for tredje kvartal. Mest positivt er udviklingen i omkostningerne.

"Omkostningssiden er positiv. Det var et område der var i fokus efter en god udvikling i andet kvartal og de fulgte op," siger han.

Mikkel Emil Jensen konstaterer, at Nordea på den del foran sin plan.

Nordea opjusterer forventningerne til omkostninger i år til "under 4,8 mia. euro" fra tidligere 4,9 mia. euro. Når effektivitetsprogrammet er fuldt indkørt i 2021 ventede Nordea 4,8 mia. euro, mens forventningen nu er ændret til 4,6 mia. euro.

"At jeg vurderer, toplinjen - nettorenterne - er godkendt, skyldes, at udlånssiden er flad eller i let tilbagegang, og at der er et hårdt konkurrencepres specielt på boliglån i Sverige, og med alt det i betragtning er svag tilbagegang godkendt," siger analytikeren.

Skurken og det, der presser resultat ned, er laverer provisions- og gebyrindtægter og handelsindtægter.

I forhold til forventningerne hos Ritzau Estimates var nettogebyrer og provisioner 38 mio. euro under niveauet i samme kvartal 2017 og 73 mio. euro under det ventede. Handelsindtægterne blev 264 mio. euro - knap 100 mio. euro under samme tid året før, men ca. 60 mio. euro under de som analytikerne ventede.

Med den brede pensel er det forklaringen på, at bundlinjen i Nordea falder fra 832 mio. euro til 715 mio. euro.

"Et lavt aktivitetsniveau, som også har drillet tidligere, rammer hårdt på gebyrer og kan ikke opvejes af, at kapital under forvaltning stiger," fremhæver Sydbank-analytikeren.

Et andet positivt islæt er, at forventningerne om et nettooverskud "højere end i 2017", da det var 3048 mio. euro, fastholdes, selvom Nordea vurderer, at det er svært at nå samme indtægtsniveau som dengang.

Samlet vurderer Mikkel Emil Jensen, trods enkelte positive faktorer, at aktien får svært ved at klare sig bedre end markedet, når handelen åbner kl. 9.

Nordea lukkede 1,2 pct. lavere i 59,68 kr. tirsdag. Aktien er i år faldet knap 21 pct.

Nordea har fremgang i sin danske detailbankforretning

Nordea skuffer markant i tredje kvartal

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs