Nordea anklages af hvidvaskjæger for involvering i hvidvasksag

Bill Browder, der i sommer politianmeldte Danske Bank for hvidvask, mener, at sagen er meget større end bare Danske Bank.
Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen
Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen
AF RITZAU FINANS

Hvidvaskjægeren Bill Browder, der i juli politianmeldte Danske Bank for hvidvask, retter nu anklage mod andre nordiske banker.

Det skriver svenske Dagens Industri i sin netavis onsdag aften.

Bloomberg News kunne onsdag berette om store transaktioner mellem estiske banker og udlandet i perioden 2008-2015.

Samme dag skrev Dagens Industri om, hvordan Bill Browder i 2013 bad de danske myndigheder om at undersøge hvidvask, der relaterede sig til Magnitskij-sagen, i Nordeas danske afdeling, hvor de danske anklagere valgte ikke at gå videre med sagen.

"Denne skandale er meget større end Danske Bank. Den involverer andre nordiske institutioner," siger Bill Browder til Dagens Industri.

I en kommentar til Dagens Industri skriver Nordeas pressesekretær, Jenny Wickman, at banken har et tæt samarbejde med de relevante myndigheder i alle lande, hvor banken driver forretning. På grund af lovregulativer om bankhemmeligheder vil banken ikke kommentere på enkelte kunder, men forsikrer om, at der i Nordea er lagt mange ressourcer i at bekæmpe og underrette om økonomisk kriminalitet.

Tilbage i juli skrev Berlingske Business om, hvordan Bill Browder, der er direktør for Hermitage Capital, i 2007 var offer for et tyveri på 1,4 mia. kr., som investeringsfonden havde indbetalt i skatter til den russiske stat. I november 2009 blev kampen dog personlig ifølge Dagens Industri, efter at forretningsmandens russiske advokat, Sergej Magnitskij, blev torteret og dræbt i et russisk fængsel.

 

/ritzau/FINANS

FBI jagtede østeuropæisk svindelformue hvidvasket gennem Nordea og Danske Bank i Estland 

Eksperter ser ligheder mellem Nordea-sag og Danske Bank 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også