FinansWatch

Regnskab: Nordeas bundlinje langt under forventningerne

Analytikerne havde forventet et nettoresultat på 570 mio. euro i tredje kvartal, men Christian Clausen og co. måtte nøjes med 406 mio. euro. Banken er selv godt tilfreds med udviklingen i den underliggende drift. (Opdateret 07.51)

Foto: CLAUDIO BRESCIANI

Ingen går ram forbi, når der er turbulens på de finansielle markeder, hvor gældskrise i Sydeuropa truer med at sende Europa ud i en ny vækstmæssig ørkenvandring netop som man troede, at efterspørgslen og tilliden var tilbage.

Således må også en af de absolutte førerhunde i den Nordiske banksektor, Nordea, sande, at indtjeningen påvirkes negativt efter flere måneder med ekstrem uro og usikkerhed om den fremtidige økonomiske vækst i eurozonen. Bankens nettoindtjening er således et godt stykke fra analytikernes konsesusestimater, hvor forventningen var en indtjening i 3. kvartal på 570 mio. euro, men det lykkedes kun Christian Clausen og co. at tjene 406 mio. euro, når skatten er betalt.

Stigende indtægter

I forhold til de første tre kvartaler i 2010, ser årets første ni måneder nogenlunde lyse ud for Nordea.

Nettorenteindtægterne steg 6 pct. til 4,029 mia. euro, og de samlede driftsindtægter stiger 2 pct. til 6,943 mia. euro.

Nedskrivninger på udlån går også i den rigtige retning, hvis man sammenligner med de første ni måneder i 2010.  Nordea måtte nedskrive 112 mio. euro på udlån i tredje kvartal, og samlet for året indtil videre er det 472 mio. euro, der er sat af til dårlige lån. Det er 34 pct. bedre end samme periode sidste år

Et af de værste kvartaler

Men Nordea og Christian Clausen er selv nogenlunde tilfredse.

"Trods et af de værste kvartaler nogensinde i finansmarkederne er Nordeas udvikling robust. Ser man bort fra de kortsigtede effekter af den finansielle uro, steg indtægterne i forhold til kvartalet før. Omkostningerne faldt justeret for hensættelsen til omstrukturering. Indvirkningen af den finansielle uro på ordinært resultat er således begrænset," skriver Clausen i en kommentar, der er sendt ud sammen med regnskabet.

"Forretningsomfanget med kunder vokser fortsat, og indtægter og resultatet ligger på et højt niveau. Resultatet for 1.-3. kvartal, eksklusive hensættelsen til omstrukturering, steg 5 pct. i forhold til sidste år,"noterer Nordea-chefen sig.

Lang vej til mål

Koncernchef Christian Clausen fastholder sit mål om en egenkapitalforrentning på 15 pct. i regnskabet. Det er dog under "normaliserede makroøkonomiske forhold," hvilket den nuværende situation i Europa forhåbentlig ikke kan betegnes som.

Egenkapitalen er forrentet med 10 pct. i året indtil videre, og der er dermed et stykke vej tilbage, før målet er nået. I det seneste kvartal er kapital kun forrentet med 6,5 pct., hvilket er lavere end noget tidspunkt under krisen.

Nordea noterer i parantes, at den ville have opnået en forrentningsprocent på 8,5 for kvartalet og 10,6 for året indtil videre, hvis ikke udgiften til medarbejderreduktion skulle medregnes.

Europæisk uro

Koncernchef Christian Clausen lægger stor vægt på den dårlige makroøkonomi i sin kommentar til regnskabstallene.

"Markedsuroen påvirkede resultatet negativt, selvom Nordea ikke har nogen direkte eksponering til PIIGS-landene. De væsentligste følger var udvidelse af kreditspænd og volatilitet på rentemarkederne, lavere renter og svage aktiemarkeder, der påvirkede behold-ningerne, og periodisering af gebyrindtægter på en gebyrreserveringskonto i livsforsikringsaktiviteterne i Danmark," skriver han.

Det opvejes ifølge koncernchefen af bedre kundeaktiviteter, idet banken oplever kundetilstrømning fra både det private og professionelle segment.

Dyr funding

Christian Clausen skriver, at Nordeas funding-omkostninger er steget med 400 mio. euro siden 2007, og det understreger det ugæstfri miljø på interbankmarkedet, som flere banker bemærker.

"Omkostningerne ved at drive bankvirksomhed vil blive påvirket yderligere, og det vil afspejle sig i forretningsmodeller og andre ændringer på det globale bankmarked mange år frem," skriver Christian Clausen.

Jyske: Nordeas handelsindtægter skuffer stort 

Medarbejderreduktion koster Nordea 171 mio. euro 

Optakt: Lang vej til Clausens profitmål  

Mørkere tider forude for danske banker

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs