FinansWatch

Professorer: Nordea underspillede ejerskab i Pandora

Nordea underspillede sin ejerandel i Pandora i salgsmateriale forud for børsintroduktionen, mener professorer.

Da Nordea kort før børsintroduktionen af Pandora sendte salgsmateriale ud til velhavende privatpersoner og fonde, skrev banken, at man kun ville have en ”mindre” ejerandel, men banken sad på 7,5 pct. af aktierne i smykkeselskabet. Det skriver Børsen.

”Nordea har (...) en mindre, indirekte ejerandel i Pandora, idet Nordea siden Axcels etablering i 1994 har foretaget passive investeringer i Axcels fonde, herunder i Axcels fond III, som indirekte er hovedaktionær i Pandora,” hedder det i brevet.

Klar i mælet

Ifølge professor Paul Krüger Andersen fra Handelshøjskolen i Århus burde Nordea have været mere klar i mælet om sine ejerinteresser.

”Storaktionærreglerne om besiddelser af aktieposter over fem pct. er umiddelbart ikke sammenligneligt med det her. Men reglerne indikerer alligevel, at de med en aktiepost på indirekte 7,5 pct. har haft en betydelig interesse, som investorerne formentlig havde været interesseret i at få viden om,” siger han til Børsen.

Heller ikke professor Steen Thomsen fra CBS mener, at Nordea med formuleringen en ”mindre” ejerandel gav kunderne en forståelse for, hvor meget banken reelt ejede.

Nordea afviser

Paul Krüger peger desuden på, at banken i sin rådgivning bør være omhyggelig med ikke at blande de forskellige interesser sammen.

Pressechef i Nordea, Claus Christensen, oplyser, at brevet henviser til de aktier, banken selv havde, og ikke Nordea Liv & Pensions ejerandel. Bankens ejerandel på indirekte 3,9 pct. er efter Nordeas opfattelse en mindre post.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs