FinansWatch

Mediestorm over dansk Nordea-chefs "inspiration" fra Adolf Hitler

Nordeas danske koncernpersonalechef trækker store overskrifter i svenske medier for at fortælle, at et af de tre mennesker, hun er inspireret af, er Adolf Hitler.

Nordeas koncernpersonalechef, Karen Tobiasen, er kommet ud i et mediestormvejr, fordi hun siger, at Hitler er en af de tre personer, hun er "inspireret" af.

Danske Karen Tobiasen, der er koncernpersonalechef i Nordea og medlem af bankens øverste ledelse, er kommet i alvorlige problemer i svenske medier.

Det skyldes et interview med dagbladet Børsen, der blev offentliggjort 14. december. Avisen bragte et stort interview med overskriften; "Når du ser nogle dø, er alle andre samtaler mindre alvorlige".

I en sidehistorie oplyste Karen Tobiasen, at Adolf Hitler er et af de tre mennesker, der har "inspireret" hende.

"Den er barsk. For mig er Hitler et skrækindjagende eksempel på, at man kan lede et folk til at gøre fuldstændigt vanvittige ting. Når man er leder, skal man forstå, at man har et stort ansvar. Der er ikke ret langt mellem den værste og den bedste version af dig selv. Der er ikke ret langt mellem omsorg og grusomhed," sagde Karen Tobiasen blandt andet.

De udtalelser har skabt massiv omtale i en række svenske medier, herunder Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Sveriges Television og Aftonbladet. Også flere norske og finske medier har fokuseret på personalechefens udtalelser.

"Det er ubegribeligt uacceptabelt. Hun burde skamme sig," siger en anonym Nordea-medarbejder til Svenska Dagbladet.

"Det her er en helt forkert sammenhæng at beskæftige sig med og analysere Adolf Hitlers lederegenskaber. Det er så tonedøvt, at man måber," siger en anonym, højt placeret chef i banken til avisen.

Nordea har nægtet at stille Karen Tobiasen til mediernes rådighed for at forklare hendes udtalelser til Børsen med henvisning til, at hun er på ferie. Men banken forsøger at gyde olie på vandene og henviser blandt andet til, at Karen Tobiasen i interviewet sagde, at de to andre personer hun var inspireret af, ud over Hitler, var den jødiske psykiater Viktor Frankl og Indiens Mahatma Gandi.

"De to gode eksempler, hun valgte, var hendes største inspirationer i livet, Viktor Frankl, psykologen, som overlevede fire koncentrationslejre, og Gandi. Den tredje, Hitler, tog hun med for at vise, hvilke frygtelige konsekvenser dårligt lederskab kan føre til," skriver Nordeas svenske kommunikationschef, Claes Eliasen, i en skriftlig kommentar til Sveriges Television. Han beklager samtidig, hvis hun er blevet misforstået.

Nordea oplyste for nyligt, at man netto havde planlagt at fyre 6.000 medarbejdere. Et arbejde, der rent praktisk er placeret i bankens personaleafdeling.

Forsiden lige nu

Maersk vil tage bid af marineforsikringsmarkedet

Containerrederiet går nu ind på marineforsikringsmarkedet med det, selskabet kalder en "udvidet ansvarsløsning", som lukker huller i uforudsete situationer. Forsikringsaktør vurderer, at produktet især vil være relevant for mindre afskibere.

Ny rapport forudser pres på kapitalforvalteres indtjening

Indtjeningen hos kapitalforvaltere vil komme yderligere under pres, forudser PWC i international rapport, og tendensen ventes også at ramme danske forvaltere, vurderer dansk partner i konsulenthuset. Hos en af landets største kapitalforvaltere kan man godt kende tendensen, men ser muligheder i en ny forretningsmodel.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere